Arena Oradea va găzdui, în perioada 26-28 aprilie, prima ediţie a Campionatului Internaţional de dans sportiv ORRO “Oradea-România”, cu peste o mie de dansatori din peste 20 de ţări, un eveniment organizat în Oradea după o pauză considerabilă de 15 ani şi care se doreşte a fi de tradiţie şi de amploare pentru Europa Centrală şi de Est, aşa cum este cel din Stuttgart pentru Europa Occidentală, scrie agerpres.ro.
“Dorim să iniţiem o tradiţie atât pentru România, cât şi pentru Oradea, şi să contribuim la dezvoltarea culturii dansului de performanţă în comunitatea noastră. Am gândit acest concept al campionatului având în vedere că România este cunoscută ca o putere în lumea dansului, având numeroşi campioni la nivel mondial şi european, iar Oradea are o tradiţie impresionantă în dansul sportiv. De mai bine de 15 ani, în Oradea nu s-a mai întâmplat un eveniment de talie internaţională, însă experienţa clubului Exclusive a făcut ca acest lucru să fie posibil”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, arhitectul Cristian Puşcaş, din echipa de organizare.
Concursul ORRO a fost aprobat de către Federaţia Română de Dans Sportiv şi Federaţia Internaţională, ca urmare a succesului şi a bunei organizări a evenimentelor din ultimii doi ani – Cupa Exclusive 2022 şi Campionatul Naţional al României 2023.
“Toate auspiciile şi răspunsurile primite ne-au convins că putem să facem şi în 2024 la acest nivel. Nu avem niciun dubiu că vom reuşi. Am căutat să dăm o formă de înaltă ţinută, luând ca reper cea mai importantă competiţie de acest gen din Europa, cea din Stuttgart şi ne-am propus – cu sau fără modestie – să organizăm, în următorii ani, la Oradea pentru Europa Centrală şi de Est ceea ce organizează Stuttgartul pentru Europa Occidentală, în prezent. Desigur, ei au 40 de ani de experienţă, dar noi învăţăm repede şi România, prin dansatorii ei şi performanţele obţinute la nivel mondial, are toate premisele să se ridice la acest nivel într-un timp cât se poate de scurt”, a precizat Cristian Puşcaş, alături de soţia sa, Bianca Puşcaş, implicaţi în tot ce înseamnă organizare.
Până în ziua conferinţei de presă erau în jur de 600 de înscrieri din 15 ţări, dar perioada de înscrieri este în plină desfăşurare, până pe 24 aprilie, iar gazdele se aşteaptă la cel puţin o mie de participanţi.
Potrivit antrenorilor clubului Exclusive, Oana Veszi şi Florin Culda, care se ocupă de partea tehnică a acestui concurs, competiţia se va desfăşura pe două categorii de dans: dansuri latino-americane (samba, cha-cha, rumba, paso doble, jive) şi dansuri standard (vals lent, vals vienez, tango, quickstep, slow fox). Concursul va avea loc pe categorii de vârstă de la categoria 6-9 ani, la 75 de ani, având ca scop să promoveze dansul sportiv în rândul tuturor generaţiilor.
“La seniori, avem perechea care a participat şi anul trecut, Carl, de 75 de ani, şi soţia lui, Simona. Este cel mai vârstnic dansator care ne va reprezenta şi în acest an clubul”, a precizat Oana Veszi. Profesorul american stabilit de aproape un deceniu la Oradea a dansat anul trecut în concurs cot la cot cu fiul său care are doar 7 ani, fiind şi cel mai tânăr dansator din competiţie.
Antrenorul Florin Culda a menţionat printre arbitri şi sportivi, nume notabile, precum antrenorul şi arbitrul internaţional Mihai Petre sau multipli campioni naţionali şi internaţionali: Rareş Cojoc şi Andreea Matei, Paul Moldovan şi Cristina Tătar, Andrada Păcurar şi Alexandru Miculescu.
Echipa de juraţi va fi alcătuită din 21 arbitri străini de renume, din 15 ţări, precum şi 24 de juraţi din România, personalităţi recunoscute la nivel internaţional.
Oradea va fi reprezentată de aproximativ 50 de perechi în competiţie, iar clubul Exclusive va participa cu 25 de perechi. Se preconizează că vor intra în concurs şi alte patru-cinci cluburi orădene.
Programul competiţional va debuta vineri, la ora 14:00, cu cea de-a treia ediţie a Cupei Exclusive, etapa naţională, la care vor participa sportivii din România.
Sâmbătă şi duminică este programat concursul ORRO, între orele 9:00 şi 21:00, etapele de calificare în prima parte a zilei, iar finalele, după amiaza, pe patru categorii: două de tineret şi două de adulţi. Competiţia are loc sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv şi este cotată de către WDSF – Federaţia Internaţională de Dans Sportiv.
Gala Oficială se va derula sâmbătă, de la ora 18:00. Arbitrii vor sosi într-o paradă oficială, împreună cu reprezentanţii Federaţiei Române de Dans şi cu preşedintele Comisiei Relaţii Internaţionale de Dans Sportiv, Mircea Gavrilă. În debut va avea loc o surpriză, un flashmob cu peste 300 de copii, urmată de prezentarea oficială a arbitrilor şi a echipei Federaţiei Române de Dans Sportiv şi parada oficială a dansatorilor din ţările participante. Se vor desfăşura finalele competiţionale pentru categoriile Latino şi Standard.
Duminică, programul va fi similar cu cel de sâmbătă, doar că la final organizatorii au mai anunţat două surprize: un moment plin de emoţie alături de 12 membri ai Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii din Oradea care vor dansa alături de sportivii Clubului Exclusive, precum şi o tombolă cu şansa de a câştiga o Skoda Kamiq.
Spectatorii pasionaţi vor putea urmări concursul prin transmisiile televizate şi streaming online pe site-ul Federaţiei Române de Dans Sportiv şi pe pagina de Facebook a evenimentului.
Competiţia ORRO va continua cu două zile de cantonament în Băile Felix, la Hotel President, unde sportivii participanţi vor beneficia de două zile intense de antrenament, cu seminar, ore private şi de grup, alături de 30 de antrenori internaţionali. În premieră, va avea loc şi un cantonament pentru copii, care vor fi fericiţi să îşi întâlnească modelele.
Nu întâmplător, evenimentul de la Oradea are loc la finele lunii. Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, anual, Ziua internaţională a dansului. A fost instituită în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.
Organizarea campionatului internaţional ORRO este susţinută de un număr mare de sponsori, “mulţi dintre ei fără dorinţa de a fi menţionaţi”, a precizat Cristian Puşcaş, precum şi parteneri, printre care Primăria Oradea, care a oferit spaţiul noii săli a sporturilor – Arena Oradea.