Emoția a plutit în aer, iar momentul e considerat drept extraordinar de primarul Aleșdului, Ioan Todoca. Ieri, la Primăria Oraşului Aleşd a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Consolidarea și reabilitarea ruinelor Cetății Şinteu – Piatra Şoimului ”.Oportunitatea a fost PNNR. Iar obiectivul spune primarul a fost stabilit din prima zi în care a devenit primar când a fost scos în teren și dus la Cetatea Piatra Șoimului de Monica Scorțe. Cetatea e simbol al Aleșdului.
Cetatea Piatra Şoimului este una dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul Bihor. Cetatea, astăzi în stadiu de ruină, a fost ridicată pe o stâncă, la altitudinea de 484 de metri, la aproximativ cinci kilometri de oraşul Aleşd.Cetatea Piatra Şoimului este cunoscută în documentele oficiale sub mai multe denumiri, cum ar fi Zolmuskyu, Solyomko, Solunkeu sau castrum Solyomkev. Specialiştii au stabilit că numele ei vine, cel mai probabil, de la faptul că, între stâncile pe care s-a ridicat cetatea, au fost descoperite mai multe cuiburi de şoimi.Cetatea Piatra Şoimului a fost construită undeva în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, de către judele regal Paul sau fiul său, Nicolae, care făceau parte din familia nobiliară Geregye. Aceasta era originară din vestul Ungariei şi se înrudea cu voievozii din Transilvania. Nicolae este cel care a ridicat şi cetăţile Almaş, Sebeş, Adrian şi Valcău. Prima atestare documentară a cetăţii a venit abia în anul 1306.Protejarea identității culturale bihorene și educarea tinerilor în spiritul ocrotirii patrimoniului național au fost obiectivele pe care senatorul Arina Moș spune că le-a atins proiectul. Parlamentarul s-a aflat la Aleșd chiar de ziua ei. Deputatul Szabo Odon a spus că el e subiectiv în ceea ce privește Cetatea Piatra Șoimului unde a participat în tabăra de cercetași, dar și evenimente culturale. A mărturisit că viceprimarul Aleșdului bătea la porți deschise când i-a cerut sprijinul, și că în opinia sa trebuie să aștepți și profiți de moment, chiar dacă prima dată nu ai succes, așa cum s-a întâmplat cu finanțarea acestui proiect. Meritul celor din administrația locală, spune deputatul e și că au ținut cald proiect.Szabo Odon a trimis și o mică săgeată spre șeful CJ Bihor căruia spune că i-a explicat că o zonă nu se dezvoltă doar cu un oraș, Oradea, < și asta încercam să-l convingem și pe domnul Bolojan>. Istoric de profesie, Szabo Odon, explică faptul că perla coroanei e Cetatea Oradea , dar sunt și alte obiective de acest fel în județ, care pot fi integrate într-un circuit. < Dumneavoastră, prin acest proiect, deschideți poarta și pentru alte administrații, fiindcă dacă vrei să menții turism, trebuie să ai un traseu și acest traseu poate începe cu dumneavoastră:>.
Ioan Todoca a ținut să explice că la realizarea acestui proiect și-au dat mâna mai mulți oameni politici cărora a ținut să le mulțumească: parlamentari, miniștri și șeful CJ Bihor: Szabo Odon,Hegedus Csilla, Cseke Attila, Ilie Bolojan, Moș Arina, Marcel Boloș, dar și viceprimarul Kajanto Paul și Bogdan Pantea administrator public, consultantul Tibi Voiț, Școrțe Monica, care au luptat ca o echipă pentru ca acest proiect să fie câstigat. În urma licitaţiei, au fost desemnaţi câştigători Asocierea : EURAS S.R.L. (lider de asociere) – PROCAD BUSINESS S.R.L. (asociat) – ADDCONCEPT S.R.L. (asociat).Euras e constructor din Satu Mare are în portofoliu reabilitarea Cetății Feldioara, Palatul Administrativ Baia Mare, Colegiul Naţional Carol I şi Opera din Craiova, companie deţinută de Mircea Gheorghe Leţiu, prima renovare serioasă a Teatrului de Stat Oradea, Castelul Banffy,Bisericii Evaghelice din Sibiu, Muzeul Francmasoneriei din Oradea (5,5 milioane de lei, din care 3,9 milioane de la UE), Palatul Episcopal din Sighetu Marmației (21 milioane de lei) și Castelul Teleki din satul Posmuș, județul Bistrița-Năsăud (21,7 milioane de lei)
Solicitarea pentru finanțarea proiectului a fost depus la data de 12 decembrie 2022, urmând ca pe data de 2 februarie 2023 proiectul să fie inclus și în Ordinul Ministrul Dezvoltării privind Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare în cadrul rutelor turistice/culturale. În data de 25 aprilie 2023 a fost semnat contractul de finanțare.
Primarul Ioan Todoca spune că , printre altele, lucrarile vor consta in, excavarea pamantului din interiorul amplasamentului, consolidarea si extinderea zidurilor cetatii, reconstructia donjonului (cea mai veche parte a cetatii) si ridicarea acestuia cu cel putin un nivel, crearea unei incaperi pentru un centru expozitional, facilitare acces pietonal.Perioada de implementare nu poate depăși data de 30 iunie 2026, valoarea proiectului fiind de 12.477.304,23 lei.
„Prin implementarea acestui proiect, Primaria Oraşului Aleşd işi propune printre altele, următoarele intervenţii :
- Consolidarea zidurilor șubrezite, cu înălțimi mari și secțiuni aferente relativ mici, cu risc de prăbușire, expuse alunecării, prăbușirii, flambării sau înclinării, prin completarea zidăriei și îmbunătățirea capacității de rezistență la mișcările seizmice respectiv prin refacerea continuității structurale pe verticală.
- Consolidarea zidăriilor în zonele locale surpate, prin plombare, întrețesere, injectare, refacerea continuității structurale pe orizontală.
- Consolidarea zidăriilor în zonele unde fundațiile au șubrezit și prezintă secțiuni mai mici decât zidurile de elevație aflate deasupra lor, prin completarea sau după caz cămășuirea paramentului.
- Completarea zidăriilor pentru continuizarea structurală, acolo unde lipsa de material fragmentează segmente de ziduri.
- Completarea arcelor de descărcare și ambrazurilor golurilor acolo, unde ele prezintă lipsă de material sau degradări.
- Completarea locală și plombarea paramentului pentru refacerea planului exterior sau interior al zidăriei.
- Completarea în volum a zidăriei surpate până la nivelul planului exterior sau până la înălțimea maxim păstrată și justificabilă, în vederea refacerii unei volumetrii dorite/sugerate, mai apropiate de starea originală.
- Supraînălțarea coronamentelor zidăriilor cu două-trei asize de piatră pentru realizarea unor straturi de uzură/ sacrificiu, expuse direct intemperiilor, pentru a proteja coronamentul original existent.
- Completarea fundațiilor în vederea marcării pe sol – aducerii la cota de călcare – a amprentelor traseelor zidăriilor distruse.
- Amenajarea potecii de acces la cetate şi a unor alei în incinta cetăţii
- Îmbunătăţirea calităţii experienţei turistice la vizitarea obiectivelor de patrimoniu şi a elementelor reprezentative ale culturii româneşti,
- Organizarea de evenimente tematice în vederea includerii Cetăţii Piatra Şoimului în circuite turistice locale, judeţene şi regionale;
- Protejarea identităţii culturale a oraşului Aleşd, a regiunii Nord Vest şi a României,
- Educarea tinerilor în spiritul dezvoltării bagajului cultural şi ocrotirii patrimoniului naţional;
- Dezvoltarea economică durabilă a oraşului şi a regiunii;
- Asigurarea unui ambient adecvat organizării de manifestări culturale şi sportive