Munca neremunerată în folosul comunității este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate, în urma comiterii unei infracțiuni, au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată pentru aceasta.
În prezent, din cele 1659 persoane sancționate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Bihor, 1324 au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în cadrul instituțiilor partenere din județ. La nivel național sunt în evidență 65.742 persoane cărora li s-au aplicat măsuri și sancțiuni neprivative de libertate, dintre acestea 55.111 desfășoară activități neremunerate în folosul comunităților din România. Datele sunt ofeite de Ioana-Maria Ungur, Consilier de probațiune, Serviciul de Probațiune Bihor pe https://probatiune.just.ro/
Munca în folosul comunității reprezintă o activitate în beneficiul societății, pe care o desfășoară o persoană sancționată printr-o sentință penală, fără a fi plătită pentru desfășurarea acelei munci.
De regulă, munca în folosul comunității se efectuează în cadrul primăriilor și unităților subordonate acestora, dar și în cadrul altor instituții ce se regăsesc în baza de date cu instituțiile din comunitate, constituită la nivel național, cum ar fi: Direcțiile de Asistență Socială, spitale, școli, biserici, muzee, biblioteci. Primăria Toboliu are un parteneriat cuServiciul de Probațiune Bihor încă din 2015.
Persoanele sancționate cu măsuri neprivative de libertate, aflate în supravegherea serviciilor de probațiune, având impusă obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității desfășoară mai multe activități, stabilite de consilierul de probațiune manager de caz în colaborare cu reprezentantul instituției.
Colaborarea serviciilor de probațiune cu instituțiile din comunitate este bazată pe transparență și încredere, iar activitățile în care sunt implicate persoanele sancționate sunt diverse și cuprind: plantarea unor arbuşti, tăierea ierburilor, văruirea copacilor, vopsirea băncilor şi a bordurilor, activități de salubrizare, igienizare, întreţinerea gazonului, întreţinerea curăţeniei aleilor cimitirelor, activități de curățenie în bazele sportive, întreținerea și amenajarea spațiului public stradal, a parcurilor, dar și activități de arhivare și organizare a documentelor sau alte activități specifice instituției în care se realizează activitatea neremunerată. De asemenea, persoanele sancționate pot desfășura și alte activităţi, potrivit pregătirii şi/sau abilităţilor individuale şi nevoilor unităţii, cum ar fi: lucrări în construcții, activități de reamanejare a clădirilor, cu respectarea normelor de protecţie a muncii şi legislaţiei incidente.
Au existat multe situații în care, persoanele sancționate care au executat obligația de a presta muncă în folosul comunității în anumite instituții publice, au primit oferte de angajare din partea acestora. Acesta este un element important al procesului de reabilitare pe care îl traversează persoanele sancționate și care conduce implicit la creșterea stimei de sine dar, în același timp, poate reprezenta și o bună premisă pentru o integrare socio-profesională ulterioară.
Implicarea comunităților locale în susținerea activităților derulate de serviciile de probaţiune cu privire la persoanele care au săvârșit infracțiuni este esențială. Odată cu intrarea în vigoare a noii legislații penale, instituțiile din comunitate dețin un rol activ, important pentru implementarea măsurilor și sancțiunilor neprivative de libertate. În acest context, formalizarea colaborărilor este importantă pentru a avea garanția că activitățile desfășurate în parteneriat cu alte instituții de la nivel local se derulează cu respectarea prevederilor legale.
Dintre cele aproximativ 70.000 de persoane sancționate penal, cu care lucrau consilierii de probaţiune la sfârșitul anului 2022, 75% aveau obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunității. Sancțiunile comunitare pe care sistemul de probaţiune le gestionează presupun un cost mult mai redus comparativ cu sancțiunile privative de libertate. Bugetul pentru o persoană aflată în probaţiune/an a fost de 289,70 euro.
Serviciul de Probațiune Bihor deține un parteneriat cu Primăria Toboliu încă din anul 2015, pentru derularea de către persoanele sancționate a unor activități de muncă neremunerată în folosul comunității, cum ar fi: întreținerea spațiilor verzi, curățenie
<În primăvara anului 2023, trei dintre persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Bihor au participat la activitățile organizate de către Primăria Toboliu, județul Bihor, pe raza comunei Toboliu, având ca scop curățenia de primăvară. Principala activitate derulată de către aceștia, împreună cu alte persoane din localitate care beneficiază de ajutor social, a fost văruirea livezii de nuci situată la intrarea în localitatea Toboliu.Persoanele care au executat obligația de a presta o activitate neremunerată în cadrul Primăriei Toboliu au fost sancționate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Drept urmare, beneficiarii Serviciului de Probațiune Bihor, sub îndrumarea domnului Abrudan Cornel, desemnat în cadrul Primăriei Toboliu pentru supravegherea modului de desfășurarea al muncii neremunerate în folosul comunității, au văruit livada de nuci situată la intrarea în localitatea Toboliu, în zona de protecție a drumului județean DJ 797.
Prin activitatea prestată, persoanele sancționate și-au adus aportul la îmbunătățirea imaginii comunei Toboliu și au contribuit astfel la asigurarea serviciilor de utilitate publică din cadrul comunității locale, precum și la consolidarea parteneriatului dintre Serviciul de Probațiune Bihor și Primăria Toboliu.La finalizarea acestui proiect comunitar, cu ocazia vizitei efectuate la Primăria Toboliu de către reprezentanții Serviciului de Probațiune Bihor, desemnați cu supravegherea și controlul respectării obligației de executare a muncii neremunerate în folosul comunității, domnul Crăciun Adrian Petru, primarul comunei Toboliu și-a exprimat aprecierea cu privire la munca prestată de persoanele aflate în evidența serviciului de probațiune, dar și mulțumirea cu privire la colaborarea celor două instituții. Totodată, acesta și-a manifestat deschiderea pentru implicarea în noi proiecte comunitare alături de Serviciul de Probațiune Bihor în vederea reintegrării sociale a persoanelor sancționate.Munca neremunerată în folosul comunității este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate, în urma comiterii unei infracțiuni, au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată pentru aceasta.În prezent, din cele 1659 persoane sancționate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Bihor, 1324 au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în cadrul instituțiilor partenere din județ. La nivel național sunt în evidență 65.742 persoane cărora li s-au aplicat măsuri și sancțiuni neprivative de libertate, dintre acestea 55.111 desfășoară activități neremunerate în folosul comunităților din România>, spune Ioana-Maria Ungur, Consilier de probațiune, Serviciul de Probațiune Bihor.