Aceasta se va întâmpla ca urmare a unui proiect al ANIF Bihor, care a trebuit să ia măsuri de urgență pe fondul secetei fără precedent care a lovit Bihorul anul trecut. Pornind de la faptul că Bihorul era mai mult o zonă de desecare decât de inundații, pe fondul ploilor în exces de primăvara și toamna, s-a cristalizat ideea de a folosi aceste canale de desecare pentru irigații. Cu alte cuvinte s-a renunțat la practica de a da drumul apei din canalele de desecare pe râuri pentru a ajunge apoi în Ungaria, și s-au pus stăvilare în zone strategice și s-au practicat lărgiri ale canalelor. Prin închiderea stăvilarelor apa în exces acumulată poate fi folosită și de fermieri, care au posibilitatea și să-și facă propriile bazine de acumulare utilizând canalele ANIF Bihor. A fost schimbat Regulamentul de exploatare pentru amenajarea de îmbunătățiri funciare de desecare pentru a se putea stoca în canale apă o perioadă cât mai mare, iar aceasta să fie folosită pentru irigarea terenurilor agricole.
„Prin schimbarea Regulamentului s-au putut închide stăvilarele și s-a stocat un volum de apă mai mare decât cel prevăzut inițial în Regulamentul de exploatare”, a explicat șeful ANIF Bihor Claudiu Gligor în ședința Colegiului Prefectural. Suprafața amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare în județ este de 231.568 hectare, din care 72%, adică 166.599 hectare, cu lucrări de desecare.
Pentru avea acces la finantări prin AFIR , cultivatorii se pot constitui în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații. Cu ajutorul Prefecturii bihor s-a obținut posibilitatea ca stăvilarele să fie ridicate când e necesar nu când prevedea regulamentul doar, de asemenea de acum fermierii din zonele non irigații vor putea accesa fonduri pentru a-și face propriile instalații de irigații și nu mai depind de stat. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunţat cu prilejul vizitei în Bihor că intenţionează să instaleze cu bani europeni panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigaţii din România, pentru a reduce consumul de energie şi evaporaţia.Panourile fotovoltaice instalate deasupra canalelor sunt parte a acestui proiect.