Va străbate, până la finele lui noiembrie, 1.672 de kilometri. Ținta lui e să obțină donații de un euro pentru fiecare kilometru parcurs pe bicicletă, ceea ce se traduce în doi oameni vaccinați antipoliomielită la fiecare 1000 de metri pe care îi acoperă pedalând. Proiectul pe care l-a pus la punct alături de un club Rotary din Spania reprezintă pentru beiușeanul Ionică Bizău aventura vieții sale, în care a plecat acum aproape două săptămâni.
1 kilometru = 1 euro = 2 vaccinuri
Pe 23 octombrie, Ionică Bizău, un tânăr de 26 de ani, a urcat în șa și a pornit la drum. Tânărul e membru al Rotary e-club del Mediterráneo – D2203, un club din Spania, alături de membrii căruia a pus la punct End Polio Tour – un proiect de strângere de fonduri pentru lupta împotriva poliomielitei. Acesta presupune parcurgerea pe bicicletă drumului dintre orașul bihorean Beiuș și localitatea italiană Trieste.
“Ideea mi-a venit când mă gândeam să fac un circuit mai lung cu bicicleta prin Europa. Ca să adaug și mai mult sens călătoriei, am discutat despre posibilitatea unui eventual proiect cu ceilalți membri ai clubului Rotary din care fac parte. Voi merge cu bicicleta prin Europa, iar dacă totul merge bine, voi ajunge la Trieste, Italia, la sfârșitul lunii noiembrie”, a spus beiușeanul la plecarea în cursă.
La rândul lor, rotarienii din clubul spaniol au anunțat că banii obținuți de la sponsori, persoane și grupuri care doresc să susțină proiectul vor fi folosiți în lupta împotriva poliomielitei: ”În total vor fi 1.672 de kilometri, parcurși într-o lună și căutăm donații la cota de 1 km = 1 euro = 2 vaccinuri. (…) Vom publica fotografii și un jurnal de călătorie care oferă vizibilitate în toată Europa luptei împotriva poliomielitei condusă de Rotary.”
Contul pentru donații: Rotary e-club del Mediterráneo – D2203, IBAN: ES35 0081 1501 1800 0239 4847. La motivul tranzacției trebuie să indicați POLIO.
Beiușeanul s-a antrenat atât fizic, cât și mental pentru această cursă. Practică rock balancing-ul, care ajută la dezvoltarea încrederii și a creativității și îți antrenează răbdarea și ușurința de a renunța la lucruri. Fiindcă atunci când un astfel de artist vede că munca sa se prăbușește, consideră că e o provocare să o facă din nou.
Cel mai bun mod de a face față momentului prăbușirii este să vezi oportunitățile în acea situație, mai degrabă decât să pierzi timpul în dezamăgire, spune Ionică Bizău. Pentru asta e nevoie de tenacitate, motivație, echilibru – e o manieră de a arăta că imposibilul nu există. Iar în cursa Beiuș-Trieste e gata să mai demonstreze o dată acest lucru.
De la un duet cu un japonez ce cânta la legume, la lumea programatorilor
Tânărul beiușean este mereu în cursă cu sine însuși. “Îmi place să construiesc lucruri. Sunt programator şi îmi petrec ziua într-un terminal *nix, scriind în cod VIM – celebrul editor de text. De asemenea, cânt la pian, iubesc ştiinţa, în special fizica şi matematica”, spune Ionică Bizău.
în lumea internetului a devenit cunoscut la 16 ani, când a realizat un proiect inedit cu un japonez care folosea pe post de instrument muzical orice legumă care îi cădea în mână. Împreună, cei doi au înregistrat “Twinkle, Twinkle, Little Star”.
Ca IT-ist, beiușeanul e unul dintre primii opt utilizatori români de StackOverflow, un mediu în care programatorii se ajută între ei, punând întrebări și răspunsuri. E pasionat de muzică și nu doar că a cântat la orgi din bisericile europene ori din America, ci și-a și construit propria orgă.
Pentru ilustrarea acestui material au fost folosite imagini din arhiva personală a lui Ionică Bizău.