Vasile Cristian Domocoș, un orădean de 53 de ani, a fost reținut, miercuri, de polițiștii de la Compartimentul Urmăriri și a fost dus la Penitenciarul din Oradea pentru a executa o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de droguri. Bărbatul a fost acuzat că a încercat să vândă 6 kilograme de marijuana găsite de nașul său în Spania. A fost prins în flagrant delict în parcarea unui magazin din Oradea și trimis în judecată. Și procesul său a fost unul cu un traseu interesant, ajungându-se la rejudecare în urma unui recurs în casație. În cele din urmă, sentința definitivă a fost pronunțată în decembrie 2021, de Curtea de Apel Oradea.
În luna februarie a anului 2018, polițiștii de combatere a crimei organizate din Galați au aflat că un dealer din Brăila urma să se aprovizioneze cu o importantă cantitate de droguri de la o persoană neidentificată din zona punctului de frontieră Borș. Marfa ilegală fusese trimisă din Spania, într-un colet, aflaseră anchetatorii care au construit, pas cu pas, traseul drogurilor și cum s-a ajuns să fie trimise și oferite spre vânzare în România.
Astfel, s-a aflat că un orădean, Vasile Cristian Domocoș, aflat în Spania, a fost sunat la începutul lunii februarie 2018, de nașul său, aflat într-o localitate învecinată și întrebat dacă nu știe pe cineva care vrea să cumpere marijuana. Bărbatul, care lucra la o firmă de curierat din Castellon, găsise 6 kilograme de droguri într-un colet ce trebuia livrat din Spania în România și pe care era trecut doar un număr de telefon. Curios, a deschis cutia și a găsit marijuana ambalată în pungi de plastic vidate.
Domocoș și nașul său au hotărât să trimită drogurile în România, unde prețul cannabisului era peste cel din peninsula iberică. Au folosit cartea de identitate a unui hoț care îi furase soției orădeanului niște obiecte și îi lăsase documentul până îi restituia contravaloarea acestuia. Destinatar urma să fie o cunoștință a lui Vasile Domocoș, care locuia în Sânnicolau Român.
Ajutor de la un cunoscut
Anchetatorii spun că Domocoș și a luat legătura cu Adrian Bucur, un cunoscut din Oradea, care locuia atunci în Germania, cerându-i să-l ajute să găsească un cumpărător. Cei doi s-ar fi înțeles, se arăta în rechizitoriu, ca un kilogram de marijuana să fie vândut cu 5.000 de euro. Vasile Domocoș ar fi urmat să primească 30.000 de euro pe cele 6 kilograme de droguri, iar după finalizarea tranzacției să îi dea lui Bucur 3.000 de euro. Acesta din urmă i-ar fi trimis lui Domocoș un număr de telefon al celui care urma să cumpere marfa, în fapt un colaborator al anchetatorilor.
După ce marfa a fost expediată din Spania, Vasile Domocoș a plecat în România și i-a cerut celui ce primise coletul să îl dea sorei orădeanului, pe motiv că i-a trimis-o din greșeală.
Investigatorii au pus la punct o acțiune de prindere în flagrant delict a lui Domocoș, folosit un polițist sub acoperire. Acesta s-a întâlnit cu orădeanul într-o parcare a unui magazin din cartierul Nufărul. În momentul în care un colaborator i-a arătat banii lui Vasile Domocoș, acesta a fost reținut, în geanta pe care o avea la el fiind găsite 4,7 kilograme de cannabis, ambalate în 52 de pungulițe.
DIICOT a introdus un recurs în casație
În primă instanță, Vasile Domocoș a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 2 ani și 4 luni de închisoare, iar Adrian Bucur a primit 2 ani de detenție pentru complicitate la trafic de droguri. În 2020, Curtea de Apel Oradea a hotărât ca Domocoș să execute o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce față de Bucur s-a decis încetarea procesului penal, în baza art. 16 alin. 1 lit. e Cod procedură penală – lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.
Imediat după această hotărâre, Vasile Domocoș a fost dat în urmărire națională, dar a fost găsit patru zile mai târziu.
Procesul a continuat însă, pentru că DIICOT a atacat hotărârea Curții de Apel Oradea cu un recurs în casație. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis calea extraordinară de atac, pe motiv că, ”pentru a pronunța soluția de încetare a procesului penal cu privire la infracțiunea de trafic de droguri de risc, respectiv infracțiunea de complicitate la infracțiunea de trafic de droguri de risc, instanța de apel a pus în discuție și a evaluat aspecte ce se circumscriu etapei procesuale a camerei preliminare, precum verificarea legalității actelor de urmărire penală ce au stat la baza formulării acuzațiilor”.
În acest fel, dosarul s-a întors la Curtea de Apel Oradea, care a dat o nouă hotărâre pe 8 decembrie 2021. Potrivit acesteia, Adrian Bucur a primit 2 ani de detenție, iar Vasile Domocoș a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, din care executase deja 2 ani și 6 luni.
Domocoș a fost dat în urmărire națională, iar miercuri a fost ridicat de polițiști și predat Penitenciarului din Oradea.