61 de percheziții au fost efectuate, miercuri dimineața, în opt județe și în București, în cazul unei grupări formată din cetățeni români și străini bănuită că facilita obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate în străinătate. Procurorii DIICOT și polițiști din cadrul mai multor brigăzi de combatere a criminalității organizate au adus la audieri 79 de persoane suspectate că au legătură cu acest caz.
Ancheta a început în luna martie 2020, în Ploiești, și a fost apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în București. Investigatorii au indicii potrivit cărora, în a doua jumătate a anului 2019, nouă cetățeni români și străini au pus la punct un grup la care ulterior au aderat și alți cetățeni români. Grupul era profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție, spun procurorii DIICOT.
”Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România”, susțin anchetatorii.
Concret, cei care voiau să obțină permise de conducere le dădeau membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură. Acestea erau transmise în străinătate, unde permisele de conducere erau contrafăcute. Ulterior, documentele erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil din țară pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu acte românești.
”Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați”, arată datele din anchetă.
Până în prezent, au fost identificați peste 50 de cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit. Mai mult, o parte dintre aceștia au fost prinși în trafic cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.
La acțiune au participat polițiști de combatere a crimei organizate din București și opt județe și jandarmi, iar suportul de specialitate fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritoriale de Analiză a Informațiilor Ploiești. În cadrul cercetărilor, anchetatorii au beneficiat de sprijinul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Dosarul este instrumentat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare de mită, dare de mită.