Persoanele care vor casa și radia un autoturism mai vechi de 15 ani vor putea primi, de la primăria localității în care își au domiciliul, un stimulent în valoare de 3.000 lei. Una dintre condițiile Ministerului Mediului este că beneficiarul nu își va putea cumpăra timp de trei ani o altă mașină poluantă.
”Solicitantul finanțării este unitatea administrativ-teritorială organizată la nivel de comună, oraş, municipiu, astfel cum sunt definite în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, sau subdiviziune administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti care depune cererea de finanțare. AFM poate acorda solicitanților suma de 1.500 lei, cu titlu de finanțare, pentru un autovehicul uzat care îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 10 din Ghid”, anunță Ministerul Mediului.
Potrivit proiectului, va fi considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ mai multe condiții și anume este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant, la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației, are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară, respectiv este înmatriculat în România de cel puțin 3 ani.
”În cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanțare, prima transmisă la AFM care este selectată pentru finanțare. Finanțarea se acordă numai pentru autovehiculul uzat aflat în proprietatea unei persoane fizice care îndeplinește condițiile de eligibilitate, se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare, se angajează să predea spre casare autovehiculul uzat cu care participă în Program și să îl radieze din circulație, respectiv are domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanțare”, precizează Ministerul Mediului.
Totodată, monitorizarea în cadrul programului se va desfășoara pe o perioadă de 3 ani de la depunerea raportului de finalizare la AFM și are ca obiect verificarea, în colaborare cu beneficiarul finanțării acordate, a modului de îndeplinire a obligației de casare și radiere din circulație și din evidența fiscală a UAT a autovehiculelor pentru care s-a acordat finanțarea, precum și a respectării interdicției achiziției unui autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară de către proprietarii autovehiculelor uzate.
DOCUMENT – Proiect de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate:
DOCUMENT – Ghid de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate: