Momentul declaraţiei de presă din 23 martie a preşedintelui României, prin care era anunţată instituirea restricțiilor de circulație a persoanelor între orele 22 şi 6, a dus la o adevărată explozie a traficului de voce în reţelele de telefonie din ţară. Între orele 11 şi 12 ale acelei zile românii au vorbit la telefon 35 de milioane de minute, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Luna martie deţine recordul şi în ceea ce priveşte traficul de date prin reţelele fixe şi mobile. Astfel, pe 22 martie, între orele 18 şi 19, când erau anunţate primele restricţii impuse prin ordonanţa militară nr. 2 (închiderea mall-urilor, suspendarea activităţii cabinetelor stomatologice şi interzicerea intrării în România a cetăţenilor străini şi apatrizilor), traficul de internet şi date în reţele fixe atingea 2,3 PB (petabiţi), echivalentul a 2,3 milioane de gigabiţi.
Pe 25 martie, între orele 20 şi 21, când erau anunţate restricţii de circulaţie în afara locuinţei şi oprirea unor zboruri, traficul de internet şi date în reţelele mobile ajungea la 0,25 petabiţi.
În total, în cele 60 de zile de stare de urgență în România, traficul de internet și date a crescut în medie cu 26% (adică 30% în rețelele fixe și 5% în rețelele mobile). Statistic, în perioada 16 martie – 15 mai 2020, utilizatorii din România au consumat un trafic de internet și date de 1,8 mii PB(+30% față de perioada anterioară) în rețelele fixe, respectiv de 0,2 mii PB (+5%) în rețelele mobile.
În schimb, traficul de voce a înregistrat o creștere medie de 11%, comparativ cu cele 60 de zile de dinaintea instaurării stării de urgență, depășind 13 miliarde de minute (97% fiind realizat în rețelele mobile), a anunţat ANCOM.
„Rețelele de comunicații ne-au permis să ținem legătura cu cei dragi, să lucrăm în siguranță de acasă, să facem școala online, pe scurt, să fim împreună conectați. Cred că abia acum, în astfel de momente de cumpănă, când constatăm că peste 2000 de PB de date au circulat prin rețelele de comunicații din țara noastră în cele 2 luni de stare de urgență, conștientizăm cu toții rolul esențial pe care îl au comunicațiile în viața noastră și cât este de important să avem o infrastructură sustenabilă”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.