Curtea de Apel Oradea a pronunțat, marți, decizia definitivă în cazul fostului director al Casei de Pensii Bihor, Leontin Țîrle. Acuzat de luare de mită, acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Magistrații Curții au admis apelul lui Leontin Țîrle împotriva hotărârii din 30 iulie 2020 a Tribunalului Bihor, care îl condamnase la 5 ani și 4 luni de închisoare.
Minuta Curții de Apel Oradea – hotărârea 316/2021
”Admite apelul declarat de inculpatul TÎRLE LEONTIN, împotriva sentinţei penale nr.143/P/2020 din 30.07.2020 pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o desfiinţează în parte, în sensul că:
Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani si 4 luni închisoare aplicată de instanţa de fond inculpatului Tîrle Leontin, în pedepsele componente de:
– 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 289 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. si art. 6 din Legea 78/2000 şi interzicerea exercitiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit. a, b si g si k Cod penal, pe o durată de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară şi interzicerea exercitiului aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie.
– 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 289 alin.1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. si art. 6 din Legea 78/2000 şi interzicerea exercitiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit. a, b si g si k Cod penal, pe o durată de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară şi interzicerea exercitiului aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie.
– sporul de 16 luni închisoare, pe care-l înlătură.
Înlătură dispoziţiile instanţei de fond de aplicare a art. 45 alin.1 şi 5 Cod penal.
Înlătură dispoziţiile instanţei de fond de condamnare a inculpatului pentru cele două infracţiuni şi reţine că prin încheierea din 13.04.2021, Curtea de Apel Oradea a admis cererea formulată de inculpatul Ţîrle Leontin şi a schimbat încadrarea juridică din două infracţiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000 într-o singură infracţiune de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 6 din Legea nr.78/2000 (înglobând toate actele materiale pentru care inculpatul a fost trimis în judecată).
În baza art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000 condamnă pe inculpatul Tîrle Leontin la o pedeapsă de: –4 ani închisoare, în regim de detenţie, pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată.
În baza art. 66 alin. 1, lit. a, b si g si k Cod penal, interzice inculpatului Țîrle Leontin, dreptul de a fi ales în autoritătile publice sau în orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implică exercitiul autoritătii de stat si dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfăsura activitatea de care s-a folosit pentru săvârsirea infractiunii, dreptul de a ocupa o functie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară.
În baza art. 65 alin. 1 si 3 cod penal, interzice inculpatului Tîrle Leontin exerciţiul aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie.
Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. (…)
DEFINITIVĂ.”
Acuzațiile aduse de DNA
Potrivit procurorilor anticorupție din Oradea, în perioada 2014-2015, Leontin Țîrle, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor (denunțători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) și foloase necuvenite (pizza și whisky).
”Aceste foloase au fost primite de inculpatul Țîrle Leontin în condițiile în care acesta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu privind luarea unor măsuri care să elimine deficiențele constatate în urma unor controale efectuate în anii anteriori, referitoare la activitatea de expertiză medicală și nu a urmărit periodic îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către angajații Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă”, precizau anchetatorii.
Concret, cu ocazia acelor controale s-au constatat, printre altele, următoarele deficiențe:
– în intervalul 2011-2015, un număr de 8.863 de expertize medicale au fost efectuate de medicii experți în perioada în care aceștia efectuau concediul de odihnă,
– în cazul tuturor cabinetelor de expertiză medicală s-au constatat cazuri în care arondarea teritorială a populației nu a fost respectată,
– între programul de lucru al instituției, așa cum este stabilit prin Regulamentul intern al Casei Județene de Pensii Bihor și programul real al medicilor din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă exista un decalaj nejustificat.
”În alt context, în perioada 18.05 – 11.06.2015, inculpatul Țîrle Leontin, în aceeași calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunțător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii”, se mai arăta în comunicatul DNA.
Procurorii susțineau că acest lucru i-a permis denunțătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. În această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor.
Comments 1