Anul acesta au fost 5 persoane din România care au participat la programul IPS-International Parliamentary Scholarship.
<Eu am terminat Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea. Încă din gimnaziu mi-au plăcut foarte mult limbile străine, iar înliceu, pentru a-mi dezvolta pasiunea pentru germană, am început să merg la centrul de limbă germană Partikular Zentrum din Oradea. Tot întimpul liceului am participat în fiecare an la faza județeană a olimpiadei de limbă germană, în ultimul an reușind să obțin primul loc și să mă calific la faza națională, care însă nu s-a mai organizat din cauza pandemiei>, ne-a povestit Diana Ciocic.
După liceu, ordeanca a studiat Limba și Literatura Germană și Norvegiană la UBB în Cluj-Napoca. <În acest timp am avut oportunitatea de a studia două semestre în străinătate cu burse Erasmus+ și SEE. În iulie 2023 am absolvit studiile de Licență, iar chiar în aceeași lună mi-am trimis candidatura pentru Bursa Parlamentară Internațională (https://www.bundestag.de/en/europe/international/exchange/ips/ips-201258), fiind susținută cu scrisori de recomandare scrise de doi profesori universitari de la departamentul de Germană și Norvegiană de la UBB. După ce mi-am depus dosarul de candidatură, am fost contactată telefonic, iar apoi a urmat faza de interviu din procesul de selecție>, spune Diana.
Anul acesta, 96 de tineri interesați de politică din peste 40 de țări au avut ocazia să afle mai multe despre istoria Germaniei, latura politică a Berlinului și sistemul de democrație parlamentară a Republicii Federale Germania.
<În 5 luni în Berlin, din martie până în iulie, am trăit experiențe unice într-un cadru internațional și multicultural, am legat prietenii cu bursieri IPS de pe alte continente și am aflat astfel multe despre situația politică din alte țări. În martie am participat la numeroase seminare despre peisajul politic din Germania, despre sistemul parlamentar, despre ședințele din Parlament și munca deputaților. De asemenea, anul acesta Constituția Germaniei a împlinit 75 de ani de la promulgare și am avut ocazia să învățăm mai multe despre baza solidă pe care aceasta o reprezintă pentru democrația germană.
În aprilie am început cele 3 luni de practică în biroul unui deputat din Bundestag-ul German, adică din Parlament. În timpul acestui stagiu am avut onoarea de a urmări politica germană din spatele scenei și de a-l sprijini pe parlamentarul meu la munca sa.
Sarcinile pe care le aveam de făcut erau variate, unele fiind birocratice, altele fiind sarcini de sintetizare de informații, de documentare, de dezvoltat postări pentru conturile sale de social media. Deseori, parlamentarul primea vizite de la grupuri de școlari sau pensionari din districtul său electoral, iar eu scriam ulterior un articol de presă despre vizita respectivă.
Parlamentarii sunt membri în unul sau mai multe comitete parlamentare în funcție de domeniile în care aceștia au mai multe cunoștințe de specialitate. Deputatul în biroul căruia mi-am făcut eu stagiul de practică e activ în Comitetul Juridic/de Drept și în cel de Politică Internă, astfel că am primit și sarcini de cercetare pe teme de actualitate relevante pentru munca sa din aceste comitete.
Una dintre cele mai interesante părți a fost să asist la întâlnirile parlamentarului meu cu cetățenii și instituțiile din districtul său electoral, să observ cum el se informează în legătură cu nevoile lor, iar apoi face eforturi pentru a răspunde la nevoile acestora prin munca sa din Bundestag. Totodată, m-a animat foarte tare să asist la discuțiile din plenară, din cadrul anumitor comitete, fiindcă se discutau teme de actualitate, iar deciziile luate vor schimba viața cetățenilor și era interesant să văd cum partidele aveau uneori viziuni total diferite de a găsi o soluție pentru chestiunile discutate.
Sunt foarte recunoscătoare că am avut șansa de a participa la acest program, care are ca scop promovarea valorilor democratice în țările participante prin tinerii pe care îi dezvoltă timp de 5 luni în inima Berlinului.
În timpul acestui program am învățat că democrația este posibilă doar dacă suntem pregătiți să dezbatem idei și să facem compromisuri.
Acest program m-a făcut să fiu mai atentă la politica de la nivel global, căci aceste lucruri ne influențează și pe noi, direct sau indirect. Dar am înțeles și că schimbarea începe cu noi înșine. În Germania, de exemplu, activitățile de voluntariat sunt foarte populare și benefice pentru comunitățile locale, de aceea vreau și eu de acum să activez ca voluntară pentru o cauză importantă pentru mine>, a spus Diana Ciocic.