O tânără de 25 de ani, din Cluj-Napoca, va primi daune morale de 50.000 de euro de la fostul său prieten care a înjunghiat-o cu un cuțit, după ce fata l-a anunțat că vrea să se despartă de el. Decizia a fost luată de Tribunalul Cluj și a fost menținută printr-o sentință definitivă dată, joi, de Curtea de Apel Cluj. Acuzat de tentativă de omor, bărbatul va sta după gratii 5 ani și 6 luni, după ce a recunoscut fapta și a cerut să fie judecat după procedura simplificată. Tânăra a fost asistată de avocatul Cristian Gîndac, din Baroul Cluj, încă din cursul urmăririi penale.
De la gelozie, la tentativă de crimă
Incidentul în care au fost implicați cei doi tineri, ambii surdo-muți, a avut loc pe 17 iulie 2021. După ce au fost la un festival gastronomic, în oraș, alături de mai multe persoane, fata, împreună cu prietenul său, un bărbat de 33 de ani, s-au întors acasă.
Cei doi au început să se certe, după ce tânăra i-a spus bărbatului că vrea să se despartă, pe când acesta își dorea să se căsătorească cu ea. La un moment dat, bărbatul a scos un cuțit dintr-un sertar și a amenințat că o ucide, ”ca să nu o poată avea alt bărbat”, spunând că apoi se va sinucide.
Femeia a încercat să-l liniștească, dar individul a prins-o de mână și a lovit-o de mai multe ori cu cuțitul în zona pieptului. Fata a încercat să se apere, dar bărbatul a continuat să o înjunghie. Căzută la podea, tânăra a reușit să se strecoare pe sub masă și s-a refugiat într-un dintre camere în care dormea proprietarul apartamentului, fostul său concubin. I-a cerut acestuia ajutorul, iar alți doi martori au sosit de urgență, chemați de victimă prin telefon.
Femeia a fost transportată de urgență la spital, iar agresorul a fost prins, deși a încercat să se ascundă la sosirea polițiștilor. Medicii au constatat că loviturile date cu cuțitul i-au atins ficatul, plămânii și colonul victimei, iar pentru vindecarea rănilor care i-au pus în pericol viața a avut nevoie de 45-50 zile de îngrijiri medicale.
Pedeapsă ușor peste medie
În primă instanță, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe agresor la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor. Judecătorii au reținut că mobilul faptei – gelozia – nu prezintă relevanţă ca element constitutiv al infracţiunii.”Nu există probe care să susţină o planificare a acţiunii, ci mai degrabă conduita periculoasă a inculpatului a avut caracter spontan. Pe de altă parte, trebuie reţinută forma intenţiei (directe şi spontane), precum şi modul de comitere (utilizarea unui cuţit luat la întâmplare din imobil, pe fondul unor neînţelegeri cu fosta prietenă, motivul de bază fiind gelozia)”, a arătat instanța.
Bărbatul a recunoscut comiterea faptei, chiar dacă a încercat să minimalizeze gravitatea acesteia. A cerut judecătorilor să țină cont că s-a aflat sub influenţa unui puternic sentiment de frustrare la momentul comiterii faptei, având în vedere că în apartamentul unde locuia cu persoana vătămată se afla fostul său concubin, care urma să rămână şi să petreacă noaptea acolo. În plus, a invocat o tulburare de personalitate disociativă care a fost stabilită şi prin expertiza medico-legală din cursul urmăririi penale, tulburare care se manifestă prin pierderea rapidă a controlului emoţiilor, persoana fiind extrem de impulsivi în momentul în care nu obţine ceea ce doreşte, fiind în permanenţă intr-o postură de inferioritate.
Judecata a urmat procedura simplificată, astfel că instanţa a aplicat pe lângă reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă ca urmare a reţinerii tentativei, şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă rezultate. Astfel, pedeapsa aplicată a fost orientată uşor peste media limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.
Daune morale ”justificate”
Tribunalul Cluj l-a obligat pe inculpat să achite victimei 50.000 de euro daune morale, având în vedere locul şi timpul săvârşirii faptei, numărul zilelor de îngrijiri medicale, intensitatea agresiunii şi consecinţele acesteia. Partea vătămată nu și-a putut îngriji, timp de o lună, copilul în vârstă de un an, a fost supusă unor intervenţii chirurgicale pentru salvarea vieţii și a rămas cu traume psihice.
Inculpatul a socotit drept exagerată această sumă, arătând că depăşeşte cu mult media jurisprudenţei instanţelor de judecată.
Curtea de Apel Cluj nu i-a acceptat critica și a precizat că: ”în mod justificat instanța de fond a apreciat că se impune obligarea inculpatului la plata sumei de 50.000 de euro cu titlu de daune morale cuvenite părții civile, suma stabilită reprezentând – în lumina prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului – o satisfacție echitabilă pentru prejudiciul moral suferit, aproximată astfel încât să aibă efecte compensatorii dar în același timp, să nu constituie venituri nejustificate pentru victima lezată.
În consens cu orientările jurisprudențiale ale Î.C.C.J. şi contrar celor învederate de către apărătorii aleşi ai inculpatului, Curtea subliniază că, în stabilirea cuantumului daunelor morale se apreciază gradul de pericol social al faptei, dreptul nepatrimonial lezat dar şi nivelul material al societăţii în ansamblu, independent de veniturile, starea materială a inculpatului sau de salariul mediu pe economie, judecătorul fiind singurul care, în raport cu consecințele – pe orice plan – suferite de partea vătămată, trebuie să estimeze o anumită sumă globală care să compenseze prejudiciul moral cauzat.
Mai mult decât atât, raportat la practica dezvoltată la nivelul Curţii de Apel şi în acord cu susţinerile formulate de către apărătorul părţii civile (avocatul Cristian Gîndac – foto stânga) prin concluziile scrise depuse la dosarul cauzei în data de 14 iunie 2022, Curtea apreciază că acest cuantum a fost stabilit la un nivel modic, echitabil şi direct proporțional cu întinderea pagubei suferite, motiv pentru care va respinge şi apelul formulat în latura civilă a cauzei şi va menține suma de 50.000 de euro acordată cu titlu de daune morale.”