În 81% din orașele și comunele județului Bihor sunt înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, se arată într-o statistică prezentată, vineri, de doctorul Daniela Rahotă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor. În august s-a produs în județ o adevărată explozie a numărului de îmbolnăviri, care s-au triplat față de luna iulie. În prezent, în Bihor sunt active cu puțin peste 1.000 de cazuri.
Potrivit DSP, de la început pandemiei, în Bihor au fost înregistrate 1945 de îmbolnăviri cu COVID-19, iar din aceste cazuri 51%, adică 1008, sunt active.
Cele mai multe cazuri active sunt, acum, în Oradea – 390, Nucet – 35, Beiuș – 32, Oșorhei – 29 și Ștei – 24.
Dintre cei care s-au îmbolnăvit, 55% provin din mediul urban, iar vârsta medie a celor afectați de virusul SARS-CoV-2 este de 42,5 ani. În funcție de sex, cei confirmați pozitiv la testarea pentru infectarea cu coronavirus sunt femei – 62% și bărbați – 38%.
În funcție de grupele de vârstă, cei mai mulți dintre infectați – 60% – au sub 50 de ani. Cei între 50 și 59 de ani reprezintă 17%, între 60 și 69 de ani – 13%, iar persoanele peste 80 de ani – 3%.
La nivelul județului, din luna martie, 45,5% dintre bolnavi s-au vindecat, iar 2,9% au decedat, arată statistica DSP Bihor.
54 de cazuri pe zi, media acestei săptămâni
În privința deceselor, cele mai afectate grupe de vârstă sunt cele între 60 și 69 de ani, cu 29% dintre decese, și între 70 și 79 de ani – 26%. Persoanele de peste 80 de ani au reprezentat 18% din decesele înregistrate din cauza COVID-19.
Potrivit prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea, în ultima săptămână s-au înregistrat, în medie, 54 de cazuri pozitive depistate în fiecare zi. Pe luni, situația s-a prezentat astfel:
- Martie – 32 de cazuri
- Aprilie – 432 de cazuri
- Mai – 158 de cazuri
- Iunie – 51 de cazuri
- Iulie – 284 de cazuri
- August – 974 de cazuri
Cinci sunt cauzele exploziei din luna august a cazurilor de infectare cu coronavirus, susține prefectul de Bihor. ”E perioada vacanțelor, oamenii pleacă în concedii și se întorc pozitivi. Apoi, este și faptul că Bihorul este un județ turistic. Aici își fac vacanța mulți români și nu numai. Avem 8-10.000 de turiști zilnic care ne tranzitează sau rămân în Bihor”, a explicat Dumitru Țiplea, într-o intervenție video pe pagina de Facebook a Prefecturi Bihor.
Un alt motiv este că Bihorul este județ de graniță. În ultima săptămână, prin cele 6 puncte de frontieră din județ au trecut 100.000 de persoane. Coronavirusul s-a răspândit și din cauza evenimentelor private și a participării la unele evenimente religioase, consideră prefectul de Bihor.
”Azi am avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor și le-am cerut sprijin pentru a găsi soluții în acest sens și a transmite mesaje de distanțare, de păstrare a igienei și de interacțiune la nivelul comunității”, a declarat Dumitru Țiplea.
Trei microbuze pentru cei găsiți pozitivi la testele la cerere și contacții direcți
Din punct de vedere medical, situația este stabilă în spitalele din Bihor, a dat asigurări coordonatorul unităților spitalicești din județ, doctorul Gheorghe Carp. ”Județul Bihor are 500 de paturi destinate acestei afecțiuni, din care 320 la Spitalul Municipal”, a spus doctorul Carp. ”Din fericire, astăzi avem numai în clădirea principală de pe strada Corneliu Coposu vreo 40 de paturi libere.”
Secția de ATI a spitalului poate oferi 35 de paturi cu toate dotările pentru îngrijirea bolnavilor de COVID cu forme severe.
Doctorul Gheorghe Carp a anunțat că Serviciul de Ambulanță Bihor va primi trei microbuze care vor fi destinate intervenției în cazul pacienților diagnosticați pozitivi în urma unor teste la cerere sau celor care s-au aflat în contact cu bolnavi internați în spital.
”Rugămintea noastră este ca cei care sunt anunțați că au fost depistați pozitivi să nu utilizeze mijloace de transport în comun și să aștepte telefonul de la Ambulanță și de la DSP. La domiciliul lor se vor deplasa aceste microbuze cu doctor, se va constata starea clinică a pacientului și se va decide internarea sau izolarea la domiciliu”, a declarat doctorul Carp.