Un fost polițist de frontieră din cadrul punctului de trecere Nădlac II (ITPF Oradea) a fost reținut de procurorii DIICOT – Structura Centrală, care îl bănuiesc că a sprijinit un grup specializat pe traficul de migranți la granița de vest a țării. Anchetatorii îl bănuiesc că asigura protecția transporturilor de transfugi, comunicând membrilor grupării consemnele date de autorități și intervalul în care vehiculele cu migranți puteau trece frontiera fără să fie controlate. În plus, ar fi primit 8500 de euro ca să nu își îndeplinească atribuțiile de control. Alți patru indivizi, suspectați de implicare în această afacere ilegală, au fost reținuți în cursul acestui an.
Investigațiile desfășurate de procurorii DIICOT – Structura Centrală, în colaborare cu BCCO Alba-Iulia, Biroul Trafic de Migranți din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția Generală Anticorupție, au arătat că fostul polițist de frontieră din punctul Nădlac II ar fi anunțat grupul infracțional despre consemnele dispuse de către organele judiciare asupra camioanelor în care s-ar fi putut afla migranți. De asemenea, ar transmis informații despre turele de serviciu și intervalul în care transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător.
”De asemenea, în intervalul martie – aprilie 2017, inculpatul, cu atribuții de control pe linia traficului de migranți, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracțional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranți în punctul de frontieră Nădlac II cu direcția ieșire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuțiilor de serviciu”, au specificat procurorii DIICOT.
Ceilalți patru inculpați ar fi avut rolul de asigurare a protecției transporturilor și asigurarea din punct de vedere logistic a activității. Astfel, aceștia se ocupau cu identificarea și închirierea de imobile pentru transferarea și gruparea migranților aflați pe teritoriul României, racolarea șoferilor dispuși să efectueze transportul, obținerea de autovehicule de mari dimensiuni și a documentației necesare.
”În privința infracțiunii de trafic de migranți, în sarcina celor 4 inculpați s-a reținut că au ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unui număr total de 141 de migranți (adulți și copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi)”, au explicat anchetatorii.
În urma propunerilor formulate, față de unul dintre inculpați s-a dispus arestarea preventivă, unul a fost plasat sub control judiciar, iar ceilalți trei sunt cercetați în stare de arest la domiciliu. Suportul de specialitate a fost asigurat de către B.O.S. Alba Iulia și S.O.S. Hunedoara.
În cazul acestei grupări de traficanți, alți 14 inculpați au fost trimiși în judecată în 2018 și au fost condamnați definitiv.