Guvernul a aprobat sumele ce vor fi alocate unităților de învățământ incluse în programul-pilot ”Masa caldă în școli”. Prin intermediul acestuia, preșcolarii și elevii din 450 de grădinițe și școli vor primi suport alimentar. În județul nostru sunt 9 unități care participă la program.
Potrivit Guvernului, în anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor primi gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în limita sumei de 15 lei/zi/beneficiar.
Anterior s-a decis majorarea de la 350 la 450 a numărului de unități școlare în care se aplică acest program.
LISTA școlilor din Bihor și buget alocat – Program 2022
Bugetul total pentru județul Bihor este de 5.684.000 lei, iar unitățile de învățământ din județ care vor beneficia de acești bani, sunt:
- Liceul Tehnologic ”Felix” Sânmartin, comuna Sânmartin – 945.000 lei
- Școala Gimnazială “Puiu Sever” Ineu, comuna Ineu – 681.000 lei
- Școala Gimnazială nr. 1 Ciumeghiu, comuna Ciumeghiu – 573.000 lei
- Școala Gimnazială nr.1 Cociuba Mare, comuna Cociuba Mare – 265.000 lei
- Școala Gimnazială nr. 1 Chijic, comuna Chijic – 229.000 lei
- Liceul Teoretic ”Petofi Sandor” Săcuieni, oraș Săcuieni – 1.489.000 lei
- Liceul Teoretic ”Nicolae Jiga” Tinca, comuna Tinca – 626.000 lei
- Școala Gimnazială nr. 1 Diosig, comuna Diosig – 824.000 lei
- Școala Gimnazială nr. 1 Gepiu, comuna Gepiu – 52.000 lei
În ce constă suportul alimentar
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:
- masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
- masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana poate fi servită în sala de clasă sau într-un alt spaţiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, cu modificările ulterioare. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, suportul alimentar va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care există condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi care să poată fi monitorizate şi controlate;
- pachet alimentar, în situaţia în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde preparate în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care există condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate, monitorizate şi controlate.