Luni, 3 februarie 2025, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Hărțuirea la locul de muncă afectează puternic demnitatea umană. De asemeni ea are efecte importante asupra respectării dreptului la viață privată, asupra integrității fizice și psihice și poate recurge la mijloace care pot constitui tratamente inumane și degradante.
Toate acestea conduc la încălcarea unor drepturi recunoscute prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, Carta drepturilor fundamentale a UE ori Constituția României.
Prevederile prezentului proiect de act normativ vin cu un dispozitiv normativ de natură să întărească apărarea acestor drepturi fundamentale.
Prin actul normativ sunt definite conceptele de violență și hărțuire în domeniul raporturilor de muncă, precum și principiile generale de prevenire a violenței și hărțuirii la locul de muncă. Totodată, prezenta lege extinde protecția angajaților și asupra altor categorii de locuri de muncă, cum ar fi:
a) la locul de muncă, inclusiv în spații publice și private atunci când acestea constituie un loc de muncă;
b) în locurile în care salariatul este plătit, se odihnește, mănâncă sau folosește grupurile sanitare, instalațiile pentru spălare și vestiare, puse la dispoziție de către angajator;
c) în timpul deplasărilor in interes de serviciu, instruirii, formării, evenimentelor sau activităților sociale in legătură cu munca;
d) prin intermediul comunicărilor legate de muncă, inclusiv cele efectuate prin tehnologia informației și comunicațiilor;
e) în spațiile de cazare puse la dispoziție de angajator;
f) pe durata efectuării deplasării către și dinspre locul de muncă.
De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni cu caracter disuasiv și proporțional, prin care se asigură protecția drepturilor salariaților împotriva violenței și hărțuirii în lumea muncii.