Șeful Direcției Generale Anticorupție, chestorul Cătălin Ioniță, a fost eliberat din funcție și pus la dispoziție după ce Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat să-i prelungească autorizația de acces la informații clasificate. Potrivit regulilor, decizia ORNISS este luată la propunerea Direcției Generale pentru Protecție Internă din Ministerul de Interne, care efectuează anterior o verificare.
Ministerul de Interne a emis un comunicat prin care confirmă înlăturarea chestorului Cătălin Ioniță de la șefia DGA:
”Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei. În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale.
Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri.”
Direcția Generală Anticorupție are ca scop documentarea infracțiunilor de corupție din Ministerul de Interne. Potrivit reglementărilor în vigoare, avizul ORNISS de acces la informații clasificate este obligatoriu pentru conducătorii structurilor din Ministerul de Interne.
Chestorul Cătălin Ioniță se află la șefia DGA din 2016. Anterior a îndeplinit funcțiile de director al Direcției de Investigații Economice din IGP, director adjunct al Direcției de Investigare a Fraudelor, șef al Serviciului de combatere a corupției și infracțiunilor comise în sfera instituțiilor bugetare din cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor și sef al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Sector 1.
În ianuarie 2018 a fost numit șef al Poliției Române, dar a demisionat după jumătate de an, din motive personale.
Imediat după retragere, a fost chemat la DNA, unde a fost anunțat că este urmărit penal pentru trafic de influenta și fals în declarații, fapte ce ar fi fost comise pe când conducea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1.
Doi si-un sfert, pocnitoarea ministerului… O labă tristă, clădită doar pe fente, goange și santaj. Vă jur, în 13 ani cât am lucrat la control, din ”informările”, pardon, panarame transmise de acestă structură, doar 3% s-au confirmat… Legat de Ioniță – șeful DGA, este un mod perfid de înlocuire din funcție, dar tot este mai bine, decât un accidentat/otrăvit etc (vezi modelul rusesc).
În concluzie, vrei să ieși la pensie din sistem, atunci aplică:
”Mai bine să taci și să fii, decât să vorbești și să nu fii”!
PS: Să nu apreciați sau să distribuiți această postare, deoarece riscați să rămâneți fără acces la informații clasificate!