„Dacă tăceai, filosof rămâneai …”
Judecătorul Cristi Dănileț, care predă noțiuni de drept elevilor din 23 de școli, într-un program pilot care se desfășoară in Cluj Napoca, e un element extrem de activ în tot ce înseamnă Justiție și un activist împotriva modificărilor legilor justiției.
Recent, a postat pe Facebook o opinie legată de recenta activare de către țara noastră, alături de alte 3 state europene, a activat articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
”Consider hazardată această solicitare a României și, ca judecător, sunt obligat să o denunț publicului. AȘA CEVA NU SE POATE FACE! Nu suntem în război cu oamenii sau cu vreun alt stat, ci cu un nenorocit de virus.”
spune judecătorul în postare.
Nu sunt expert în științe juridice, dar ca orice jurnalist apelez la cei care se pricep. Profesorul universitar doctor Corneliu Liviu Popescu îl desființează, într-un editorial pentru luju.ro, pe fostul membru CSM și vice-președinte al Judecătoriei Oradea.
Profesorul Corneliu-Liviu Popescu este doctor în Drept, a absolvit șef de promoție Facultatea de Drept din București, are o sumedenie de cursuri postuniversitare în Drept universitar, Drept internațional, Dreptul Afacerilor și Cooperare internațională, pregătire psiho-pedagogică și metodică și doctorand la Universitatea din Paris/Panteon-Sorbona. O valoare de neconstat în domeniu. Deci, o părere avizată.
Corneliu-Liviu Popescu consideră că judecătorul Cristi Dănileț dă dovadă ori de prostie, ori de rea-credință și că face afirmații tâmpite. După ce explică ce sunt drepturile omului, sunt, profesorul Popescu subliniază că acestea sunt susceptibile de limitări, pentru a proteja drepturile altora si/sau interesul general al societatii.
”Un regim democratic nu poate sa absolutizeze drepturile individuale, pentru ca se ajunge la anarhie, ci trebuie sa asigure un just echilibru intre drepturile omului si interesul general. Privarea de libertate a infractorilor este o limitare justificata, exproprierea pentru cauza de utilitate publica si cu plata unei despagubiri juste si prealabile este o limitare justificata, o taxa judiciara de timbru intr-un cuantum rezonabil este o limitare justificata, o perchezitie decisa de un judecator pentru a descoperi probele unui omor este o limitare justificata.”
fragment din editorial
Profesorul mai explică ce sunt limitările drepturilor omului și derogările care intervin în situațiile excepționale, ca acelea prin care trecem cu toții în prezent, și îl acuză pe Dănileț că nu este în stare să facă distincție între adoptarea unei decizii și notificarea deciziei în scop de informare, pentru că acesta crede că România a făcut o ”solicitare” Consiliului Europei.
Una peste alta, profesorul crede că judecătorul Dănileț face în timp de criză ”afirmații imbecile, care dezinformează grav populația și generează nejustificat o stare de panică și de revoltă.”
În final, profesorul Popescu opinează că Inspecția Judiciară trebuie să se sesizeze din oficiu, pentru a se ajunge la excluderea disciplinară din magistratură de CSM a Domnului Judecător DĂNILEȚ, pentru manifestări care aduc în mod grav și evident atingere prestigiului magistraturii.
”În concluzie, cu raportare exclusivă la această postare de pe FB, repet opinia mea, că DOMNUL JUDECĂTOR DĂNILEȚ ESTE PROST.”
final de editorial