Procurorii au trimis în judecată un executor judecătoresc și mai mulți complici, acuzați că, între 2016 și 2020, au pus în executare silită 30 de creanțe în mod ilegal, provocând un prejudiciu de peste 7,8 milioane de lei unor bănci și instituții financiare nebancare.
Potrivit rechizitoriului, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, executor judecătoresc, ar fi beneficiat de sprijinul soțului său, Răducanu Bogdan, și al altor doi avocați pentru a derula executări silite cu încălcarea competenței teritoriale și fără stabilirea exactă a sumelor datorate. În acest mod, ar fi fost poprite conturile mai multor bănci, deși cuantumul creanțelor nu fusese determinat conform legii.
Dosarele de executare proveneau din hotărâri judecătorești ce anulau clauze abuzive din contractele de credit, fără a stabili însă sumele exacte datorate. Executorul ar fi dispus popriri pe baza unor valori indicate exclusiv de creditori sau cesionari de creanțe, fără a le calcula prin expertiză contabilă. Astfel, unele creanțe au fost executate la sume de zeci sau chiar sute de ori mai mari decât valoarea reală – într-un caz, o datorie a fost majorată de aproximativ 147 de ori.
Ancheta arată că, în anumite cazuri, executorul judecătoresc a deschis două dosare de executare pentru același titlu executoriu, popririle fiind aplicate de mai multe ori asupra conturilor bancare. Sumele executate în exces nu au fost restituite, iar în unele situații, executorul ar fi perceput și executat debite inexistente.
O parte din banii obținuți ilegal au fost retrași în numerar de complici, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume au fost ridicate direct de inculpată, fără justificare.
Patru bănci și două instituții financiare nebancare s-au constituit părți civile în cauză, solicitând despăgubiri în valoare totală de 7.861.170 lei.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților, precum și asupra conturilor bancare, inclusiv asupra sumelor viitoare care vor fi încasate în acestea.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Alba Iulia, iar anchetatorii au solicitat menținerea măsurilor preventive și asigurătorii impuse în cauză.
Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia poate fi citit AICI.