Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care permite avocaților să semneze și să depună acte în locul unor anumiți comercianți, să solicite certificate de cazier judiciar pentru persoane fizice ori să ridice acte de stare civilă în baza unei împuterniciri avocațiale. Documentul a suferit mai multe modificări, iar acum a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.
Potrivit prevederilor proiectului de lege adoptat de deputați, avocații vor putea semna și depune acte ale comerciantului persoană fizică, respectiv ale unei asociații familiale la Registrul Comerțului. Pentru aceasta este nevoie ca avocatul să prezinte o împuternicire avocațială ”care conţine semnătura clientului, respectiv a comerciantului persoană fizică sau a reprezentantului asociaţiei familiale. Semnătura persoanei fizice trebuie dată personal în faţa avocatului şi va fi folosită în întreaga activitate a comerciantului persoană fizică, respectiv a reprezentantului asociaţiei familiale.”
O altă prevedere se referă la declarația privind beneficiarul real, ce trebuie transmisă la Registrul Comerțului, în baza legislației pentru prevenirea spălării de bani. Acest act va putea fi depus ”personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat”.
Referitor la cazierul judiciar al unei persoane fizice, noile reglementări specifică faptul că acesta poate fi solicitat ”în ţară, de către avocatul persoanei fizice în baza împuternicirii avocaţiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi funcţionarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare sau, după caz, de alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către notarul public”.
În acest caz, împuternicirea avocaţială trebuie formulată în termeni clari, din care să rezulte avocatul care a fost mandatat, scopul şi durata mandatului.
Modificările adoptate de către deputați se referă și la eliberarea certificatelor de stare civilă care se poate face și avocaţilor împuterniciţi de către titulari sau de către reprezentanţii legali ai acestora, în baza împuternicirii avocaţiale.
Legea va intra în vigoare abia după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.
DOCUMENT – Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților asupra proiectului de Lege privind modificarea şi completarea unor acte normative: