Un bărbat din Oradea a fost reținut în urma unei operațiuni de amploare desfășurate de DIICOT, fiind acuzat de contrabandă cu țigări și trafic de droguri. Alături de el, alte cinci persoane, membri ai unei rețele transfrontaliere ce include cetățeni moldoveni și bulgari, au fost arestate în urma perchezițiilor efectuate în 11 județe și în București.
Operațiunea, desfășurată pe 5 și 6 aprilie, a avut ca țintă o rețea care activa încă din 2024, cu ramificații în România și în mai multe state ale Uniunii Europene. Membrii grupării aduceau în țară milioane de țigarete de contrabandă, provenite din afaceri din afaceri externe UE sau produse în ateliere ilegale din Europa. Ulterior, țigaretele erau distribuite pe piața neagră, conform unui comunicat al Biroului de presă al DIICOT.
Rețeaua infracțională era compusă din cetățeni români, moldoveni și bulgari care achiziționau o parte din țigările contrabandei din diverse țări non-UE, iar o altă parte erau contrafăcute în ateliere clandestine situate pe teritoriul Uniunii Europene.
Țigaretele erau ulterior transportate în România pentru a fi vândute. „Inculpații au obținut sume semnificative de bani prin evitarea plății accizelor, TVA-ului și a altor taxe datorate bugetelor statului român și ale Uniunii Europene, prejudiciind totodată și producătorii legali de țigarete, care dețin mărcile utilizate de membrii grupării în activitatea infracțională”, se arată în comunicat.
Pentru a-și proteja transporturile de controale, gruparea a apelat la șoferi experimentați și a folosit autoturisme cu rol de antemergător, care avertizau conducătorii ansamblurilor rutiere despre posibile echipaje de poliție pe traseul de deplasare. De asemenea, pentru a îngreuna depistarea transporturilor, membrii rețelei utilizau plăcuțe de înmatriculare false, care puteau fi schimbate automat prin sisteme controlate de telecomandă.
După ce ajungeau în țară, țigaretele erau depozitate temporar în locații sigure din mai multe județe, de unde erau ulterior distribuite pe piața neagră.
26 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare în județele Sibiu, Dolj, Teleorman, Galați, Iași, Satu Mare, Bihor, Neamț, Prahova, Suceava și în municipiul București, fiind descoperite și ridicate 13.208.660 țigarete (660.433 pachete purtând numele unor mărci cunoscute), 29.200 euro, 77.058 lei, sume în alte valute (dolari, forinți, leva, grivne, coroane, lei MD), înscrisuri, sigilii, o matriță pentru ștanțarea țigaretelor, un sistem cu telecomandă pentru schimbarea automată a plăcuțelor de înmatriculare, un dispozitiv pentru detectarea telefoanelor mobile, 6 autoturisme, o autoutilitară, un ansamblu rutier format din cap tractor si semiremorcă, dispozitive de stocare a datelor, peste 645 grame canabis (drog de risc), 34 grame substanță 2MMC (drog de mare risc) și alte mijloace de probă. De asemenea, pe parcursul urmăririi penale au fost indisponibilizate alte 18.965.620 țigarete (948.281 pachete).
Duminică judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a inculpaților.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiștii de frontieră judiciariști din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.