BIHORJUST: Care este istoricul dumneavoastră educațional și profesional până în acest moment?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Sunt absolvent al Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, iar din 2009 sunt avocat în Baroul Satu Mare. În primii ani de avocatură am profesat în toate ramurile dreptului, urmând ca din anul 2014 să mă specializez doar în dreptul penal.
BIHORJUST: Cum ați ajuns să vă specializați în acest domeniu al dreptului?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Am ales, dreptul penal, deoarece sunt și voi fi un mare fan al respectării drepturilor și libertăților fundamentale, iar un proces penal are nevoie aceste elemente fără de care nu putem vorbi de un proces penal echitabil .
BIHORJUST: Cum v-a influențat familia alegerea carierei? Există vreo legătură între parcursul familiei dumneavoastră și profesia aleasă?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Familia mea la bază au fost antreprenori și nu am avut rudenii în profesii juridice, mi-au spus că orice profesie aș alege , să fie una pe care o fac cu multă dăruire și respect față de cei din jur. Am dat admitere la Facultatea de Drept și Medicină Cluj ( fiind absolvent de liceu de profil biologie-chimie), am intrat la ambele facultăți dar am ales dreptul .

BIHORJUST: Credeți că învățământul juridic actual pregătește suficient viitorii avocați pentru realitățile din practica juridică? Ce modificări ați sugera pentru a îmbunătăți acest aspect?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Din păcate Facultățile de Drept nu pregătesc deloc absolvenții pentru această profesie decât a avea un bagaj juridic ridicat dar fără să știi cum și ce să faci cu aceste cunoștințe. Cred că, a renunța în a fi ,,memoratori ” și a fi mai practici și a învăța viitorii avocați că a fi cu compasiune și bun simț juridic , sunt elemente esențiale pentru a fi un bun avocat. Avocatura nu înseamnă costume, onorarii, serviete, mașini etc, ci mai degrabă un grad deosebit de răbdare, program prelungit nedeterminat, grijă față de client și verticalitate.
Raportat la sistemul actual de drept, cred în a forma tinerii avocați, notari, executori judecătorești și magistrați încă din anul 3 de facultate pe aceste profesii juridice și a nu învații studenții doar să memoreze cantități mari de materie , respectiv a-i învăța să vorbească, să aibă răbdare față de justițiabilul de rând, elemente obligatorii pentru bagajul juridic.
BIHORJUST: Ce a stat la baza alegerii acestei profesii?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Cred că cel mai mult a contat faptul că am fost tot timpul pasionat de oratorie și un înfocat al dreptății, calități esențiale pentru a fi un bun avocat.
BIHORJUST: V-ați gândit să renunțați vreodată? De ce? Ce nu v-a lăsat să renunțați?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: În profesiile juridice , fiind în dinamica schimbării legislative, nu este deloc ușor, dar vă mărturisesc că nu am avut acest gând niciodată. Dacă ești pasionat în ceea ce faci nu vei avea niciodată gânduri de a renunța.
BIHORJUST: Există un principiu de la care nu v-ați abate niciodată în profesie?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Corectitudinea și respectul față de lege.
BIHORJUST: Cât considerați că ar trebui să fie venitul net al unui avocat stagiar pentru a-l motiva profesional ?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Cel puțin 1000 euro/lună, este un venit bun la început de drum în această profesie
BIHORJUST: Care a fost cel mai important moment din cariera dumneavoastră ?

Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Momentul la care am înființat alături de soția mea ,,Societatea de Avocați Mureșan-Silaghi”.

BIHORJUST: Cum reușiți să gestionați natura solicitantă a profesiei ?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Cred că lucrul în echipă este singura modalitate prin care poți să faci față acestei profesii foarte solicitante.
BIHORJUST: Care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care profesați ?
Av. Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi: Cred că cea mai mare provocare este progamul de lucru, în raport cu viața personală . Avocatura înseamnă de cele mai multe ori program de 12 ore sau chiar mai multe, deplasări foarte multe și a lucra și sâmbata inclusiv.
