Orice persoană care se consideră vătămată de măsura izolării dispusă prin Legea 136/2020 – cunoscută ca Legea carantinării și izolării – poate apela la instanță. Prevederea este cuprinsă într-o propunere legislativă inițiată de mai mulți senatori, printre care și bihoreanul Attila Cseke, și care a fost votată, miercuri, în plenul Senatului.
Potrivit propunerii legislative care aduce modificări Legii 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art. 8 alin. (3)* poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei Direcției de Sănătate Publică, acțiune la judecătorie.
Competentă în acest caz este judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința respectiva persoană ori judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care este izolată. Cererile de anulare a deciziei DSP sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.
*Art. 8 alin. 3 din Legea 136/2020 – Izolarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, în condițiile alin. (6), atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, stabilită conform alin. (2), în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.
Senatul este for decizional în acest caz. Modificările vor intra în vigoare după promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial.
DOCUMENT – RAPORTUL Comisiei Juridice a Senatului asupra propunerii legislative pentru modificarea Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic: