BIHORJUST: Ce v-a determinat să alegeți avocatura și care a fost momentul în care ați știut că aceasta este cariera potrivită pentru dumneavoastră?
Av. Domocoș Cristian: N-aș putea spune că m-am îndreptat spre avocatură în baza unei vocații preexistentă. Știam destul de puține despre ce înseamnă în mod real avocatura, dincolo de clișeele hollywoodiene, dar am descoperit repede caracterul nobil al acestei profesii. Am conștientizat repede că profesia de avocat este vocația mea; exercit cu mare plăcere această profesie și simt că, contribui cu o firmitură la înfăptuirea justiției, pentru că fără avocați nu există o justiție reală.
BIHORJUST: Care a fost cel mai provocator caz pe care l-ați avut și cum l-ați gestionat?
Av. Domocoș Cristian: E greu după 27 de ani de avocatură să identifici cel mai provocator caz. Însăși definirea conceptului de caz provocator este volatilă, pentru că putem vorbi de un caz provocator din punct de vedere profesional, un caz care prezintă aspecte complexe de drept și confruntarea profesională cu un adversar foarte pregătit profesional. Cred că cele mai provocatoare sunt cazurile cu implicații emoționale, cazuri care îți determină reacții de empatie emoțională și care îți pot afecta calmul și detașarea pe care trebuie să le ai pentru a asigura cea mai bună apărare în reprezentarea intereselor clienților respectivi. Succesul obținut în astfel de cazuri dublează recompensa spirituală pe care o resimți ca și avocat la finalizarea cu succes a unui caz.
BIHORJUST: Cum vedeți evoluția sistemului juridic din România în ultimii ani? Există schimbări pe care le considerați necesare?
Av. Domocoș Cristian: Per ansamblu evoluția sistemului juridic este pozitivă. Noile coduri fundamentale au adaptat legislația la realitățile statului de drept și la evoluția socio-economică a societății românești. Implementarea facilităților informatice a ușurat derularea activității juridice și a ușurat administrarea probațiunii. Cred, însă, că suntem încă departe de dezideratul înfăptuirii justiției – atât a justiției penale, cât și a justiției civile – într-un termen rezonabil, care nu înseamnă neapărat o celeritate absurdă, dar presupune finalizarea demersurilor judiciare într-un interval de timp care să asigure satisfacerea intereselor publice și private ale înfăptuirii justiției. Raportat la această realitate, consider că se impun nu doar măsuri legislative, ci mai ales administrativ-organizatorice la nivelul instanțelor și parchetelor.

BIHORJUST: A existat vreodată un moment în care v-ați gândit să renunțați ?
Av. Domocoș Cristian: Nu cred că a existat un astfel de moment, chiar dacă începuturile nu au fost ușoare din punct de vedere al veniturilor. Parafrazându-l pe fostul președinte UNBR, „m-am născut profesional în avocatură” și sunt convins că mă voi pensiona din această profesie. Nu mi-am dorit niciodată să mă transfer în altă profesie; nu mă văd făcând profesional altceva decât avocatură.
BIHORJUST: Ce abilități considerați că sunt esențiale pentru un avocat de succes?
Av. Domocoș Cristian: Și în privința conceptului de „avocat de succes” cred că pot fi identificate multiple valențe ale „succesului” și în funcție de aceasta și abilitățile necesare. Cred că respectul față de sine și profesie, preocuparea exclusivă față de interesele clientului, sinceritatea în relația cu clientul și profesionalismul în exercitarea mandatului de avocat sunt astfel de abilități.
BIHORJUST: Care este cel mai mare mit despre profesia de avocat pe care ați vrea să-l demontați?
Av. Domocoș Cristian: Cred că cel mai incorect mit despre profesia de avocat este că avocații mint sau sunt necinstiți, și implicit că nu se poate pune bază pe susținerile lor. Această viziune pornește de la o identificare nepermisă între avocat și clientul său. Avocatul este ținut de deontologia profesională să depună toată diligența pentru apărarea libertăților, drepturilor şi intereselor legitime ale clientului și să stăruiască pentru realizarea liberului acces la justiție, pentru un proces echitabil şi într-un termen rezonabil. El nu poate acționa împotriva intereselor juridice ale clientului indiferent de presiunea opiniei publice sau „nemulțumirea” părții adverse sau a unor instituții din domeniu. Desigur „nu există pădure fără uscături”.
BIHORJUST: Cum reușiți să mențineți un echilibru între viața profesională și cea personală, având în vedere complexitatea și stresul profesiei?
Av. Domocoș Cristian: Nu este întotdeauna ușor să menții acest echilibru. Am evitat constant să „duc” acasă problemele profesionale, și în general „le închid în birou” când plec acasă. Desigur nu întotdeauna reușesc; am avut insomnii, preocupări și implicit o stare de irascibilitate, dar cred că, în general, am reușit să mențin acest echilibru.
BIHORJUST: Ați avut vreodată un caz în care v-a fost dificil să vă separați emoțional de client sau de situație? Cum ați gestionat acest aspect?
Av. Domocoș Cristian: Cred că au fost vreo două astfel de situații, și am apelat la alți membri ai echipei de la birou pentru a-mi superviza strategia și activitatea în caz.
BIHORJUST: Cum influențează noile tehnologii și inteligența artificială practica avocaturii? Credeți că acestea vor schimba fundamental profesia?
Av. Domocoș Cristian: Ca orice progres științific, ambele influențează atât în sens pozitiv, cât și negativ practicarea avocaturii. Există riscul pentru unii colegi de a se baza prea mult pe contribuția A.I. în detrimentul folosirii propriilor cunoștințe și a experienței profesionale. Avocatura este o profesie de vocație, în care elementul de gândire și contribuție intelectuală este cel care face adeseori diferența. Sunt convins că atât avocatura, cât și înfăptuirea justiției în România va fi influențată fundamental de implementarea noilor tehnologii, și în special a A.I. Impactul va fi major și va deveni din nou aplicabilă legea lui Darwin: vor supraviețui doar cei care se vor adapta.


BIHORJUST: Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac clienții atunci când se confruntă cu o problemă juridică?
Av. Domocoș Cristian: Cea mai frecventă greșeală este să creadă că o poate rezolva singur, „ajutat” de internet sau, mai nou de A.I.. Dreptul este un sistem foarte complex care presupune interacțiunea unor multiple norme juridice din diverse domenii, dar mai ales este un domeniu grefat de termene procedurale imperative a căror neglijare duce la pierderea posibilității de valorificare sau apărare a drepturilor și intereselor legitime. De multe ori clienții apelează la profesioniștii dreptului după ce au expirat termenele în care se puteau exercita demersurile legale pentru apărarea și valorificarea drepturilor și intereselor lor legitime, ajungându-se la mult invocata expresie „mori cu dreptatea în mână”.
BIHORJUST: Dacă ați putea schimba o singură lege în România, care ar fi aceea și de ce?
Av. Domocoș Cristian: Grea întrebare. Cred că aș schimba legea taxelor de timbru pentru a permite declanșarea, în multe cazuri, a litigiilor fără avansarea taxei de timbru cu obligarea părții care cade în pretenții la virarea acesteia către bugetul de stat. Sunt foarte multe persoane care datorită insuficienței resurselor financiare nu pot declanșa litigiile prin care să-și apere sau să-și valorifice drepturile subiective. Se perpetuează în acest fel stări tensionale cu grave consecințe la nivel personal, dar și cu repercusiuni asupra intereselor generale ale societății. Justiția nu poate fi transformată în apanajul exclusiv al celor cu resurse financiare îndestulătoare. Condițiile actuale de acordare a ajutorului public judiciar sunt mult prea restrictive și îi vizează practic pe cei fără venituri sau cu venituri foarte mici. Eu nu mă refer doar la ei, ci la numeroase alte persoane, ale căror venituri medii, nu le permit să aibă un trai nici măcar la un nivel decent și care nu au resursele financiare pentru a apela la calea justiției.