Cu o carieră care se întinde pe aproape două decenii, Vlad Băculescu este Decan al Baroului Satu Mare din 2019. Av. Vlad Băculescu își amintește cu sinceritate de primii pași în avocatură, făcuți „fără să știe foarte bine ce înseamnă această profesie”.

Între timp, a descoperit că dincolo de coduri și instanțe, avocatura înseamnă puterea de a schimba vieți, iar dedicarea sa față de oameni și față de breaslă i-a conturat un parcurs profesional solid și autentic. De la stagiar atent ghidat, la fondator al unei societăți civile de avocați și lider implicat activ în modernizarea profesiei, Vlad Băculescu ne-a răspuns câtorva întrebări:
„Am făcut primii pași în profesie în urmă cu 19 ani, fără să știu foarte bine ce înseamnă avocatura. Ulterior, începând să profesez, a început să îmi placă din ce în ce mai mult. Este extraordinar să poți să ajuți un om, să vezi cum munca ta poate să facă diferența și să-i schimbe în bine destinul. Am trecut prin mai multe etape de dezvoltare profesională, am fost avocat stagiar, iar ulterior am decis că este timpul să mă rup de maestra care m-a ghidat profesional și să lucrez pe cont propriu. Mi-am dat seama că avocatura modernă se poate face doar în echipă, iar în prezent coordonez, împreună cu o colegă de-a mea, o societate civilă de avocați.
Mi-am dorit să mă implic și în procesul de îmbunătățire a condițiilor de practicare a avocaturii, așa că în anul 2015 am candidat pentru demnitatea de consilier al Baroului Satu Mare. În anul 2019 am devenit decan al Baroului Satu Mare.”
BIHORJUST: De ce avocatura? De ce avocat și nu magistrat?
AV. VLAD: Cred că profesia de avocat este mai apropiată de felul meu de a fi, îmi permite să mă exprim liber și să relaționez cu oamenii mult mai deschis în comparație cu un magistrat. Nu cred că aș putea să renunț la stilul meu de viață de acum, care, deși nu îți oferă certitudini sau un confort financiar — aici mă refer la o pensie consistentă — este unul care te provoacă zilnic. În avocatură nu există conceptul de “zile liniștite”.
BIHORJUST: Cum ești tratat de polițiști, procurori sau judecători?
AV. VLAD: În afară de unele mici excepții, nu am avut probleme în relaționarea cu organele de cercetare/urmărire penală sau cu judecătorii. Pentru a pretinde respect trebuie, în primul rând, să acorzi respectul cuvenit și atunci nu vor exista probleme.
BIHORJUST: Ce experiență și ce vârstă ar trebui să aibă un judecător de civil? Dar unul de penal?
AV. VLAD: Judecătorii tineri sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional, dar în afară de cunoștințe juridice temeinice cred că este nevoie și de o oarecare experiență de viață pentru a pronunța o soluție echitabilă. Dacă ar trebui să spun un număr, cred că atât un judecător de civil, cât și unul de penal atinge maturitatea profesională specifică magistraturii începând cu vârsta de 30 de ani. Acest aspect este însă relativ și ține, până la urmă, de fiecare persoană în parte.
BIHORJUST: Care a fost cel mai important moment din cariera ta de până acum?
AV. VLAD: Cred că realizarea cea mai marcantă a carierei mele profesionale de până acum a fost momentul în care am fost ales pentru prima dată Decan al Baroului Satu Mare, în anul 2019. M-a bucurat enorm și sunt mândru să-mi reprezint confrații din Baroul Satu Mare.
BIHORJUST: Cu ce tipuri de cazuri vă confruntați cel mai des? Dar și care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care profesați?

AV. VLAD: Având în vedere faptul că activez într-o societate civilă de avocați, paleta cauzelor este una diversificată, începând cu banalele plângeri contravenționale până la litigiile comerciale sau de contencios administrativ cu mize economice mari și continuând cu cauzele penale complexe, cum ar fi traficul de droguri sau evaziunile fiscale. Toate cauzele sunt importante și trebuiesc tratate cu maximă seriozitate. Poate pentru un client, singura interacțiune pe care a avut-o în întreaga viață cu sistemul judiciar e reprezentată de o plângere contravențională.
BIHORJUST: Cum reușiți să păstrați un echilibru între viața profesională și cea personală, având în vedere natura solicitantă a profesiei?
AV. VLAD: Este dificil să păstrezi un echilibru între viața profesională și familie, pentru că munca unui avocat nu se termină niciodată. Trebuie să răspunzi solicitărilor urgente ale clienților la orice oră din zi sau din noapte, în special în domeniul penal. Norocul meu este că soția mea este judecător și înțelege cum funcționează sistemul judiciar.
BIHORJUST: Ce sfat ați oferi tinerilor care își doresc să devină avocați?
AV. VLAD: Avocatura este o profesie frumoasă, care îți oferă multe satisfacții, dar cei care doresc să o practice trebuie să înțeleagă faptul că succesul nu vine peste noapte. Este nevoie de multă muncă și timp pentru a deveni un bun avocat. Să nu se gândească la succesul financiar imediat și să se concentreze, în primul rând, la evoluția lor profesională; banii vor veni ulterior, în mod natural.

BIHORJUST: Există un principiu de la care nu v-ați abate niciodată în profesie?
AV. VLAD: Există un proverb românesc, care pare banal, dar ascunde o profunzime aparte: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.” Eu îl transpun în viața profesională prin a trata oamenii cu care interacționez la fel cum mi-ar plăcea să fiu tratat la rândul meu.
BIHORJUST: Cum gestionați relația cu clienții în cazuri dificile sau sensibile?
AV. VLAD: Trebuie să le spui oamenilor adevărul de la bun început, să-i tratezi cu onestitate. După cum spuneam mai devreme, nu totul depinde de efortul depus de avocat. Există circumstanțe care nu depind de voința noastră și clientul trebuie să înțeleagă acest lucru. Sigur că un avocat bine pregătit poate să obțină pentru clientul său o soluție de achitare dacă reușește să găsească argumentele juridice necesare, dar nu putem să facem minuni.
BIHORJUST: Aveți un caz sau o experiență profesională care v-a marcat în mod special?
AV. VLAD: Trebuie să amintesc aici de prima achitare obținută în cariera mea de avocat. Eram proaspăt avocat stagiar și un amic m-a rugat să-i reprezint fratele într-o cauză penală având ca obiect ucidere din culpă. Am fost extrem de bucuros pentru încrederea acordată și de faptul că nu l-am dezamăgit, mai ales având în vedere faptul că nu aveam o experiență profesională prea mare pe atunci, profesam de doar un an și jumătate.
BIHORJUST: Care sunt principalele responsabilități pe care le aveți în calitate de decan al baroului?
AV. VLAD: Există o serie de responsabilități, cum ar fi reprezentarea baroului în raporturile cu instituțiile din cadrul sistemului judiciar, aprobarea cererilor de asistență juridică gratuită pentru persoanele care nu își pot permite angajarea unui avocat sau organizarea conferințelor de pregătire profesională a avocaților.
BIHORJUST: Cum reușiți să echilibrați activitatea profesională ca avocat cu atribuțiile administrative și de reprezentare ale baroului?
AV. VLAD: Nu este o sarcină ușoară, pentru că, în afară de gestionarea problemelor curente ale Baroului, care sunt destul de energofage, trebuie să îmi îndeplinesc obligațiile asumate față de clienții societății civile de avocați pe care o coordonez împreună cu asociata mea. Probabil că va suna ca un clișeu, dar dacă faci ceea ce îți place, nu simți că depui un efort atunci când muncești.
BIHORJUST: Care considerați că sunt cele mai mari provocări ale baroului în prezent și cum încercați să le gestionați?
AV. VLAD: Cred că cea mai mare provocare a avocaturii, în general, este legată de digitalizare, de schimbările prin care, în mod cert, va trece profesia și cum ne va influența tehnologia modalitatea de exercitare a avocaturii. Depinde de noi dacă vom reuși să folosim noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, pentru a ne ușura și eficientiza munca.
BIHORJUST: Ce proiecte sau inițiative ați implementat sau susținut de când sunteți decan?

AV. VLAD: M-am implicat în mod activ în îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activității avocaților din Baroul Satu Mare, i-am încurajat să își expună problemele cu care se confruntă pe un grup de WhatsApp creat în acest scop. Astfel, am reușit să simplificăm modalitatea de comunicare cu colegii și să ne ocupăm de rezolvarea dificultăților cu care se confruntă. Pentru a ușura munca avocaților, le-am pus la dispoziție un program legislativ pe care l-am achitat din fondurile Baroului.
Am promovat valorile avocaturii în rândul justițiabililor și al societății civile. Chiar acum avem un proiect în derulare, suntem pe cale să finalizăm publicarea primei monografii a Baroului Satu Mare. Vom prezenta avocați care s-au implicat în viața urbei, avocați care au ocupat demnități importante de-a lungul timpului, au fost prefecți, primari, parlamentari, reușind astfel să pună umărul la dezvoltarea municipiului și județului Satu Mare.
BIHORJUST: Cum sprijiniți avocații tineri sau avocații stagiari în dezvoltarea lor profesională prin intermediul baroului?
AV. VLAD: Încă de la începutul primului mandat de decan mi-am propus să mă implic activ în sprijinirea tinerilor avocați. La fiecare depunere de jurământ a colegilor, îmi amintesc cu emoție de momentul în care eu însumi am depus același jurământ în urmă cu aproape 20 de ani.
Am fost mereu alături de ei și i-am asigurat că pot să conteze pe sprijinul meu necondiționat ori de câte ori au nevoie de un sfat sau întâmpină vreo dificultate, indiferent dacă problema cu care se confruntă are sau nu legătură cu profesia. Avocații stagiari participă gratuit la conferințele de pregătire profesională organizate de Baroul Satu Mare.
Îmi amintesc că, în urmă cu câțiva ani, împreună cu alți colegi decani, am reușit să clarificăm o problemă ivită în legătură cu o serie de întrebări din testul grilă de la examenul de definitivat. Pentru o parte dintre avocații stagiari s-a dovedit a fi extrem de utilă intervenția, deoarece a făcut diferența dintre a promova sau nu examenul.
BIHORJUST: Care este viziunea dumneavoastră asupra viitorului profesiei de avocat în România și ce rol joacă baroul în acest sens?
AV. VLAD: Viitorul profesiei depinde, în primul rând, de modalitatea în care avocatura va reuși să se adapteze schimbărilor prin care trece întreaga societate. Principalul atribut al profesiei de avocat cred că este adaptabilitatea — aceasta a făcut-o să supraviețuiască de-a lungul timpului și nici măcar totalitarismul erei comuniste nu a reușit să-i înfrângă spiritul. De aceea sunt încrezător că va rămâne un pilon al societății moderne. Toate barourile din țară, împreună, vor trebui să susțină avocatura în această perioadă de tranziție, prin încercarea de inițiere a unor proiecte legislative care să lărgească, în timp, plaja competențelor avocatului (spre exemplu, să se permită avocaților să autentifice contractele de vânzare-cumpărare a imobilelor).
BIHORJUST: Cum vedeți relația dintre barou și celelalte instituții ale sistemului juridic, cum ar fi instanțele, parchetele sau Poliția?
AV. VLAD: Relațiile dintre Barou și celelalte instituții ale sistemului juridic ar trebui să se bazeze pe un respect interprofesional reciproc, cu înțelegerea faptului că avocatura este indispensabilă într-o democrație funcțională.
BIHORJUST: În ce măsură baroul pe care îl conduceți se implică în problemele de etică profesională și cum gestionați situațiile delicate din acest punct de vedere?
AV. VLAD: Dialogul permanent este cheia soluționării unor astfel de probleme, în special când vine vorba despre relația client-avocat. Tot timpul am încercat să mediez și să aplanez orice conflict intervenit între doi confrați sau între un avocat și clientul său. Cred că 99% din aceste discuții se pot soluționa prin purtarea unui dialog cumpătat.
BIHORJUST: Care este relația baroului cu societatea civilă și cum promovați imaginea avocatului în rândul publicului larg?
AV. VLAD: De când sunt decan, am încercat să promovez valorile avocaturii și să prezint oamenilor o imagine reală a avocatului, care, din păcate, uneori era perceput ca o persoană interesată doar de bani. În acest sens, aș aminti programul „Fii avocat în școala ta”, o inițiativă demarată cu succes la nivelul întregii țări și care și-a propus să-i inițieze pe elevi în cultura juridică și să le prezinte în ce constă munca unui avocat.