Titlul problemei de drept: Modalitatea de alegere a comitetului creditorilor, prevăzută de art.50 alin.4 din Legea nr.85/2014, respectiv dacă criteriile prevăzute de acest text se referă la ordinea creditorilor care se oferă voluntar raportat doar la cuantumul creanțelor sau se are în vedere și categoria de creanțe din care fac parte creditorii care se oferă voluntar.
- Materia: Drept civil
- Subcategoria: Insolvență
- Acte normative incidente: 50 alin.4 din Legea nr.85/2015;
- Cuvânt cheie: comitetul creditorilor
Într-o primă opinie s-a apreciat că art.50 alin.4 din Legea nr.85/2014 nu prevede obligația de a desemna câte un membru din fiecare categorie de creanțe și că alegerea creditorilor se face în ordinea mărimii creanței creditorilor care și-au exprimat disponibilitatea de a fi membru în comitetul creditorilor.
Într-o a doua opinie s-a apreciat că art.50 alin.4 din Legea nr.85/2014 stabilește pașii în desemnarea membrilor comitetului creditorilor, din interpretarea textului legal rezultând că este obligatorie desemnarea câte unui membru din fiecare categorie de creditori – garantați, creditori, chirografari – dacă fiecare categorie este reprezentat și cel puțin un creditor din fiecare categorie se oferă voluntar. De asemenea, din fiecare categorie de creditori vor fi aleși acei creditori ai căror creanțe vor fi cele mai mari din punct de vedere valoric.
Opinia Institutului Național al Magistraturii
Potrivit art.50 alin.4 din legea nr.85/2014 „În cadrul primei şedinţe a adunării creditorilor, aceştia vor putea alege un comitet format din 3 sau 5 creditori, dintre primii 20 de creditori cu drept de vot, dintre cei deţinând creanţe ce beneficiază de cauze de preferinţă, creanţe bugetare şi creanţe chirografare, cele mai mari în ordinea valorii şi care se oferă voluntar, selecţia fiind efectuată prin întrunirea acestor criterii cumulative pe baza celui mai mare procentaj de vot din valoarea creanţelor prezente. Comitetul astfel desemnat va înlocui comitetul desemnat anterior de judecătorul sindic”.
După cum rezultă din textul de lege enunțat criteriile de alegere în comitet sunt următoarele: membrul ales să facă parte din primii 20 de creditori cu drept de vot; criteriul de alegere între primii 20 să fie valoarea creanței – cele mai mari în ordinea valorii; în comitet să fie reprezentate toate categoriile de creanțe; membrul ales să se fi oferit voluntar.
Alegerea în comitet a creditorilor din fiecare categorie de creanțe enunțată păstrează echilibrul în procedură și este de natură să ofere protecție tuturor creditorilor, indiferent de natura sau felul creanțelor pe care le dețin. În plus, din cuprinsul legii, rezultă că ori de câte ori în procedură ar conta numai valoarea creanței nu și calitatea titularului or natura creanței, legiuitorul a prevăzut acest lucru în mod expres.
Participanții și-au însușit cu unanimitate opinia INM.
Această problemă de drept a fost discutată la întâlnirea preşedintilor secțiilor specializate (foste comerciale) ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, întâlnire dedicată discutării aspectelor de practică judiciară neunitară în materia litigiilor cu profesioniști și insolvenței – Ploiești, 27-28 iunie 2019.