Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a avocatului Călin Remus Moisi, din cadrul Baroului Bihor acuzat că ar fi falsificat șase cereri de chemare în judecată prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme. Anchetatorii susțin că avocatul ar fi fost ajutat de Viorica Tamaș, la data faptelor funcționară a compartimentului Registratură din cadrul Tribunalului Bihor, și de Nicoleta Florina Botău, fostă grefieră la aceeași instanță.
În rechizitoriul procurorilor se arată că faptele de care este acuzat avocatul Călin Moisi, au fost comise în contextul în care, în perioada ianuarie – martie 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se afla un număr foarte mare de cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor. Prin acestea mai multe persoane solicitau înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de ordonanța de urgență 50/2008.
”În acest context, inculpatul, avocat în cadrul Baroului Bihor, împreună cu inculpata Tamaș Viorica și beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, grefier în cadrul Tribunalului Bihor, ar fi falsificat un număr de șase cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme”, au transmis procurorii DNA.
Cererile falsificate prin contrafacerea integrală a conținutului ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței, ”creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată. Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial”, susțin procurorii anticorupție.
Potrivit datelor din ancheta DNA, grefiera Nicoleta Florina Botău ar fi inclus în mod fictiv cererile de preschimbare a termenului pe listele de ședință și ar fi redactat încheierile de preschimbare a termenului (antedatate și fictive).
În plus, ”i-ar fi remis avocatului hotărârile judecătorești, în condițiile în care acesta nu era îndreptățit să le primească (părțile nesolicitând ca actele de procedură să îi fie comunicate acestuia și, în orice caz, nefiind efectuată, potrivit înscrisurilor de la dosare, comunicarea către acesta a hotărârilor)”, se arată în comunicatul DNA.
După intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești devin obligatorii pentru Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care trebuie să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu.
Pe lângă implicarea grefierei și a funcționarei de la Registratura Tribunalului Bihor, anchetatorii susțin că avocatul Moisi ar fi beneficiat de ajutorul unui alt funcționar din cadrul instanței, care nu a fost încă identificat.
Cele trei persoane cercetate în acest dosar au fost acuzate de:
- Avocatul Călin Moisi: fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată și instigare la abuz în serviciu în formă continuată;
- Nicoleta Florina Botău, la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor: complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată;
- Viorica Tamaș, la data faptelor funcționar la compartimentul de registratură din cadrul Tribunalului Bihor: fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea.
Comments 2