Un proiect de lege finalizat de Ministerul Justiției prevede reguli noi, cu caracter temporar, referitoare la concursul de admitere în magistratură și studiile în cadrul Institutului Național al Magistraturii (INM) ori stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari. ”Mica reformă a INM” prevede, printre altele, durata cursurilor în anii 2020 și 2021 la Institutul Național al Magistraturii și a stagiului judecătorilor și procurorilor care au fost admiși la INM.
Potrivit proiectului de lege al Ministerului de Justiție, pentru cei care vor intrat în acest an și în anul următor la Institutul Național al Magistraturii cursurile vor avea o durată de doi ani. Judecătorii și procurorii admiși în 2020 și 2021 la INM vor urma un stagiu de un an.
Aceste măsuri vor duce la evitarea agravării deficitului de resurse umane, consideră specialiștii Ministerului Justiției.
”După afişarea rezultatelor definitive ale concursului, candidaţii admişi după cele două etape ale concursului vor fi verificaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii. Verificarea condiției de a fi apt din punct de vedere psihologic se realizează anterior susținerii probei interviului, în cazul concursului de admitere în magistratură și la INM”, se mai arată în proiectul de lege.
Noile reguli prevăd și posibilitatea contestării probei interviului în cazul concursului de admitere în magistratură și la INM.
”Mica reformă a INM” pune în acord legislaţia referitoare la Institutul Național al Magistraturii cu decizia 121/2020 a Curţii Constituţionale, prin care normele care guvernează concursurile și examenele de admitere și de absolvire a INM au fost ridicate la rang de lege.
Proiectul a fost avizat cu observații de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar după primirea avizelor de la ministere, va fi transmis către Guvern.
Tot luni, Ministerul Justiției a anunțat finalizarea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) „Proiectul EPPO”. Detalii – aici.