Lovirea sau orice acte de violenţă comise de trei sau mai multe persoane vor fi sancționate cu închisoare de la 3 la 7 ani, potrivit un proiect de lege adoptat, marți, în unanimitate, de Senatul României. Pedepse mai mari sunt prevăzute pentru violarea de domiciliu și tulburarea liniștii publice. Modificările vor intra în vigoare dacă proiectul de lege va fi adoptat și de Camera Deputaților și promulgat de președintele țării.
În prezent, articolul 193 din Codul Penal (lovirea sau alte violențe) prevede că:
- (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
- (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
- (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Proiectul de lege inițiat de Vasile Daniel, deputat Pro Europa (minorități), introduce două noi aliniate la acest articol, care prevăd:
- (4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi alin. (2) se săvârşesc de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintr-un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de 3 la 7 ani.
- (5) Pentru faptele prevăzute la alin. (4) acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, iar împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală.
Completări identice a suferit articolul 224 din Codul Penal (violarea de domiciliu), care, în forma actuală, arăta că:
- (1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
- (2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
- (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Legea adoptată de senatori aduce modificări și articolului 371 din Codul Penal (tulburarea liniștii publice). În forma actuală acesta prevede că ”fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Cele două noi aliniate arată că:
- (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) se săvârşesc de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintr-un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.
- (3) Pentru faptele prevăzute la alin. (1) acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, iar împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală.
Deputatul Vasile Daniel justifică modificările propuse prin creșterea alarmantă a numărului infracțiunilor cu violență, inclusiv a celor comise în grup organizat, atât ca efect al reducerii unei mari părți a pedepselor prin Legea 286/2009 privind Codul Penal, cât și a ineficienței aplicării legii.
”Scopul prezentei inițiative este de a introduce completări la ultima variantă a Codului Penal – prin regândirea limitelor de pedeapsă pentru circumstanțele agravante în cazul infracțiunilor cu violență comise de un grup organizat – care să prevină incidente grave, precum și de a elimina posibilitatea ca împăcarea părților să înlăture răspunderea penală, deoarece s-a constatat că aceasta duce la încurajarea recidivei”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului.