”Slăbirea autorității statului este resimțită de populație și chiar criticată de aceasta” – este constatarea judecătorilor Curții de Apel Ploiești, făcută cu ocazia respingerii cererii de eliberare din arest a șoferiței care a accidentat un polițist pe motocicletă. Magistrații susțin că perpetuarea acestei stări generează o stare de disconfort social și aduce prejudicii în ceea ce privește încrederea în instituțiile de aplicare a legii.
Judecătorii Curții de Apel Ploiești au hotărât că șoferița din Buzău care l-a lovit pe un polițist pe motocicletă, în timp ce acesta încerca să o oprească, trebuie să rămână în arest preventiv. Magistrații au motivat că, deși se bucura de un grad ridicat de instrucție, ”a acceptat fără ezitare să efectueze o manevră auto care putea avea urmări mult mai grave pentru agentul de poliție aflat într-o situație de vădită vulnerabilitate”.
„Deși inculpata a observat că l-a acroșat pe polițistul pe motor, acroșarea fiind un gest deliberat, a pătruns apoi pe contrasens, unde era să se tamponeze frontal și violent cu un autoturism marca Dacia Logan ce era în regim de taxi, pe contrasens, ce circula din direcția municipiului Ploiești, către centrul orașului, tamponare din care a rezultat proiectarea polițistului și contactul acestuia cu solul”, se arată în motivarea deciziei instanței.
Femeia nu a oprit după accident și a fost prinsă după 12 kilometri. Atitudinea șoferiței este catalogată de judecători ca fiind de ”o gravitate deosebită”.
”Această cauză trebuie sa constituie totodată un obiect de reflecție pentru toți conducătorii auto care participă la trafic, în scopul responsabilizării acestora și al conștientizării faptului că sistemul de justiție si societatea în general receptează ca fiind de o gravitate deosebită orice activitate în care este acceptată chiar indirect punerea vieții în primejdie. Slăbirea autorității statului este resimțită de populație și chiar criticată de aceasta, iar perpetuarea acestei stări de fapt generează o stare de disconfort social, diminuează capacitatea de aplicare a legii, de către organele în drept și aduce grave prejudicii în ceea ce privește încrederea în instituțiile de aplicare a legii.
De aceea, în situația de față, se impune o reacție a autorităților pentru a nu se crea neîncrederea în capacitatea justiției de a lua măsurile necesare pentru prevenirea pericolului pentru ordinea publică, precum și pentru crearea unui echilibru firesc și a unei stări de securitate socială”, au explicat judecătorii Curții de Apel Ploiești.
”Faptul că judecătorii au respins cererea de eliberare din arest preventiv a șoferiței din Buzău creează o stare de normalitate într-un stat de drept, acolo unde, pe zi ce trece, instituțiile de ordine publică sunt luate în derâdere de cei certați cu legea”, au reacționat și polițiștii din cadrul sindicatului Europol.