56 de ședințe de radioterapie și multă suferință, pentru ca la final să afle că diagnosticul a fost greșit. Este drama prin care a trecut un orădean căruia i s-a spus că are cancer de prostată, când, de fapt, în urma analizelor ulterioare, s-a stabilit că nu era bolnav. Bărbatul a dat în judecată Spitalul Județean din Oradea și pe doctorița Elena Roșca, șefa Serviciului de Anatomie Patologică, cea care l-ar fi diagnosticat greșit. Medicul a fost obligat, printr-o sentință a Tribunalului Bihor, să plătească daunele morale de 15.000 de euro reclamantului. Sentința nu este definitivă – luni, la Curtea de Apel Oradea este programat un nou termen.
În luna martie 2012, în urma unui control de rutină, Alexandru Moș a aflat că indicatorii aferenți glandei prostatice sunt măriți și i s-au recomandat analize amănunțite. O probă de țesut i-a fost prelevată ulterior la Spitalul Județean din Oradea și a fost analizată de doctorița Elena Roșca, în cadrul laboratorului spitalului.
Din fișa de examinare eliberată pe 23 martie 2012, sub semnătura doctoriței Roșca, bărbatul a aflat că are cancer – “adenocarcinom de prostată“. Alexandru Moș s-a internat la Spitalul Județean din Oradea, dar o săptămână mai târziu a fost externat fără să fie operat, dar cu recomandarea de a urma tratamente specifice, respectiv radioterapie.
Ceea ce a și făcut, urmând 56 de ședințe de radioterapie. După acestea ar fi urmat un tratament cu hormoni, cu efecte ireversibile, dar medicul la care s-a prezentat bărbatul a observat ”anumite nereguli și neconcordanțe” și l-a sfătuit ca mai întâi să repete analiza probei de țesut recoltată inițial.
Expertiza de la Timișoara a stabilit: nu e cancer
Reexaminările făcute la Spitalul Municipal din Oradea și la Laboratorul de anatomie patologică din Cluj-Napoca au arătat că Alexandru Moș nu avea cancer.
”În cadrul expertizei efectuată de către Institutul de Medicină Legală Timișoara s-au reexaminat lamelele și blocurile parafină privind pe reclamant (…) și s-a infirmat diagnosticul adenomocarcinom de prostată”, se arată în decizia Tribunalului Bihor.
În cadrul procesului, doctorița Elena Roșca a precizat că, înainte de investigațiile pe care ea le-a efectuat în laborator, bărbatul era deja diagnosticat de cancer, ”bazat pe o examinare clinică, care include obligatoriu un tușeu rectal pentru examinarea prostatei, o ecografie și avea o susținere biochimică prin valorile ridicate ale PSA- ului, posibile alte examinări care nu erau menționate pe biletul însoțitor al biopsiei”.
În schimb, judecătorii Tribunalului Bihor au susținut că diagnosticul greșit pus de către medicul reclamat a fost dovedit prin expertizele efectuate în cauză: ”Nu poate fi primită susținerea că, culpa medicală nu ar aparține în exclusivitate medicului (Elena Roșca – n.n.), de vreme ce, potrivit concluziilor expertizei întocmită de IML Timișoara, medicul anatomopatolog are în competență punerea diagnosticului pe baza examinării preparatelor histologice puse la dispoziție; medicul clinician, urolog în speță, care efectuează puncția biopsie de recoltare a materialului biologic pune numai diagnosticul de suspiciune care este confirmat/infirmat ulterior de medicul anatomopatolog.”
Reprezentanții Spitalului Județean din Oradea nu au negat că pacientul a suferit fizic și psihic în urma stabilirii unui asemenea diagnostic și efectuării tratamentului radioterapeutic, dar au precizat că acestea nu sunt consecința vreunei fapte ilicite care să fi fost săvârșită de către doctorița Roșca.
Tribunalul Bihor: a fost dovedită culpa medicală
După patru ani de procese, în martie 2019, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate reclamantului, stabilind că a fost dovedită culpa medicală, ”fiind vorba de un caz de malpraxis, și-n consecință se va reține ca fiind îndeplinită și această cerință a atragerii răspunderii civile delictuale”.
Totuși, judecătorii au decis că suma de 250.000 de euro cerută de Alexandru Moș este prea mare și i-au acordat despăgubiri de 15.000 de euro, care să fie achitate, în solidar, de medicul reclamat și de Spitalul Județean din Oradea.
Toate părțile din proces au declarat apel, care este pe rolul Curții de Apel din Oradea. Instanța așteaptă un răspuns de la Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului de Medicină Legală ”Mina Minovici” din București, care a solicitat în prima parte a anului probele histopatologice din acest caz.
Din păcate, Alexandru Moș s-a stins pe 9 martie 2020, în urma unui accident vascular cerebral, a dezvăluit adevarul.ro. Procesul va continua, în cauză fiind introduși moștenitorii bărbatului, arată sursa citată.
Întreaga soluție a Tribunalului Bihor în acest caz se găsește – în format anonimizat – pe rolii.ro.