Crina Muntean, judecătoarea de la Tribunalul Bihor suspendată șase luni din magistratură pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, este din nou în vizorul Consiliului Superior al Magistraturii. Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a anunțat, miercuri, că pe 23 septembrie va continua judecata unei acțiuni disciplinare exercitată de Inspecția Judiciară față de magistratul bihorean sub acuzația de ”nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.
Potrivit deciziei din 15 iulie, Secția pentru judecători în materie disciplinară a respins mai multe excepții de nulitate absolută a acțiunii disciplinare față de judecătoarea Crina Muntean, sub aspectul art. 99 (abateri disciplinare ale magistraților) lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – ”o) nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”:
”Cu unanimitate, Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare și a Rezoluției nr. 1839/02.07.2019 pentru lipsa interesului autorului sesizării și a calității de reprezentant. Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare derivând din nulitatea Rezoluției nr. 233A/II din data de 12.03.2019 emise de inspectorul șef, respectiv lipsa calității acestuia de reprezentant al Inspecției Judiciare.
Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare și a Rezoluției nr. 1839/02.07.2019, derivând din nelegalitatea formării echipei de inspectori desemnate în vederea efectuării cercetării disciplinare, din lipsa verificărilor prealabile și a cercetării disciplinare în ceea ce privește fapta concretă reținută în acțiunea disciplinară, din nulitatea cercetării disciplinare din perspectiva nerespectării dreptului la apărare și din încălcarea principiului neretroactivității legii.
Califică excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare și a Rezoluției nr. 1839/02.07.2019 rezultând din încălcarea normelor de competență funcțională de către Inspecția Judiciară, ca fiind apărare de fond.
Cu majoritate, Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare și a Rezoluției nr. 1839/02.07.2019 pentru încălcarea dispozițiilor legale privind repartizarea aleatorie a sesizării.
Fixează termen pentru continuarea judecății cauzei la data de 23.09.2020, cu citarea părților. Cu drept de recurs, odată cu fondul.”
În acest caz, în raportul Inspecţiei Judiciare se arată că:
“După adoptarea Hotărârii de Colegiu nr.15/12.07.2018, când la propunerea noii conduceri a Tribunalului Bihor s-a decis, în principiu, renunţarea la separarea strictă a funcţiilor judiciare cu motivarea expresă că se încalcă repartizarea aleatorie, doamna judecător Muntean Crina Elena s-a opus acestei hotărâri, a formulat plângere prealabilă împotriva ei, a pledat pentru împiedicarea punerii sale în executare. Toate aceste acţiuni şi inacţiuni realizate fie ca vicepreşedinte şi înlocuitor al preşedintelui secţiei penale, fie ca titular unic al completelor de drepturi şi libertăţi, de către doamna judecător Muntean Crina Elena realizează elementul material al abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit.o din Legea 303/2004 (…) Este dovedită şi legătura de cauzalitate între acţiunile şi inacţiunile doamnei judecător şi urmarea produsă (…) În latură subiectivă, se constată că fapta a fost săvârşită cu intenţie (…) În realitate, doamna judecător a urmărit excluderea unor judecători din activitatea de drepturi și libertăți.”
În apărarea sa, judecătoarea Crina Muntean a invocat, la data efectuării controlului, un raport al Inspecţiei Judiciare referitor la Curtea de Apel Oradea din care reieșea că circuitul dosarelor având ca obiect supravegherea tehnică şi percheziţia urmau să fie repartizate manual unui singur complet specializat constituit. Astfel, la Tribunalul Bihor era firesc ca practicile instanţei ierarhic superiare să fie adoptate, considera magistratul.
Crina Muntean a mai susţinut că desemnarea sa ca unic judecător de drepturi şi libertăţi avea un caracter temporar şi de aceea al doilea complet de drepturi şi libertăţi nu a fost desfiinţat, în așteptarea unui nou judecător.
Rezoluția Inspecției Judiciare în cazul judecătoarei Crina Muntean, acuzată de încălcarea art. 99 (abateri disciplinare ale magistraților) lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor:
Comments 1