Este vorba despre o inițiativă a unui avocat din Baroul Hunedoara, Daniel Tomescu, care a identificat o prevedere legislativă care îi îndreptățește pe colegii să de breaslă să beneficieze de indemnizație de la stat.
Analizând prevederile Ordonanței de urgență 30, privind instituirea stării de urgență, avocatul a constatat că la articolul 15 se face trimitere la ”alți profesioniști” care își întrerup parțial sau total activitatea, și care ” beneficiază din bugetul general consolidat de o indemnizație egală cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit pentru anul 2020.”
Avocatul consideră că este un profesionist care a fost forțat să-și întrerupă activitatea de starea de urgență, iar potrivit legii este beneficiar al prevederilor legale care îi dă dreptul la salariul minim pe economie.
Motiv pentru care a solicitat deja AJOFM Hunedoara acordarea indemnizației pentru luna martie. El a trimis modelul cererii formulate și celorlalți colegi din barou, dar și colegilor din alte barouri care se află în aceeași situație, destul de gravă pentru majoritatea profesiilor liberale din domeniul juridic, așa că e de așteptat ca mulți alții să procedeze la fel.
Soluția găsită de avocatul Tomescu este o alternativă la propunerile trimise de UNBR pentru protejarea avocaților de efectele negative ale restrângerii activității economice și nici nu are nevoie de vreo ordonanță din partea Guvernului, pentru că e o prevedere legală în vigoare.
Cu toate că într-o perioadă de criză ca cea generată de starea de urgență lucrurile ar trebui să se miște foarte rapid, avocații intuiesc că nu va fi un proces de scurtă durată punerea lor în drepturi, dar sunt hotărâți să încaseze aceste indemnizații, chiar și retroactiv.
4.5