Senatoarea USR Florina Presadă a prezentat o propunere legislativă care va fi depusă, luni, în Parlament și care are ca scop eliminarea angajaților din administrația publică care au condamnări penale. Potrivit acesteia, personalul contractual din administrație care a fost condamnat definitiv pentru infracțiuni comise în poziția ocupată, să nu mai poată ocupa acea funcție publică, indiferent de modalitatea de executare pedepsei.
Potrivit inițiatoarei propunerii, majoritatea covârșitoare a celor care lucrează în administrația publică nu este formată din funcționari publici, ci din cei care au un contract de muncă, cunoscuți drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane plătite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajați în administrația publică, a precizat senatoarea Florina Presadă.
În cazul acestora contractul de muncă nu încetează de drept dacă au fost condamnați cu suspendare pentru o infracțiune de serviciu sau de corupție. Pentru personalul contractual, Codul Muncii prevede încetarea de drept a contractului de muncă doar dacă acesta execută efectiv pedeapsa în închisoare. Funcționarii publici, în schimb, își pierd postul indiferent de forma de executare a pedepsei.
Propunerea USR vine să corecteze această diferență de abordare și stabilește că și personalul contractual nu mai poate ocupa o funcție în administrația publică dacă a suferit o condamnare cu suspendare.
Proiectul a apărut în contextul cazului directoarei Oficiului de Cadastru Iași, care, deși a fost condamnată la de 3 ani închisoare cu suspendare pentru o faptă de abuz în serviciu comisă într-un mandat anterior, a revenit pe aceeași poziție, fiind parte a personalului contractual.