Societățile cu răspundere limitată nu vor mai fi obligate să aibă un capital social minim la data înființării, arată un proiect de lege adoptat, luni, de senatori și prin care sunt aduse modificări legii 31/1990 a societăților comerciale. În prezent, SRL-urile trebuie să verse, în momentul constituirii, un capital minim de 200 de lei
Prin proiectul adoptat prin votul a 114 senatori (9 s-au abținut) este modificat articolul 11 din legea 31/1990, a cărei formă actuală prevede: ”capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei”.
În formula nouă, acest articol arată doar că, în cazul unui SRL, ”capitalul social (…) se divide în părţi sociale egale”. În acest fel este eliminată obligația de a avea un capital social minim la constituirea unei astfel de firme.
„Capitalul social (…) nu reprezintă nimic altceva decât un alt element în bilanțul societății (respectiv o datorie a societății față de asociați, care în cazul lichidării, după satisfacerea tuturor celorlalte datorii, ar reveni înapoi asociaților). În acest sens, impunerea unui prag minim și a prezentării foii de vărsământ instituie birocrație suplimentară în vederea înregistrării unei firme, fără vreo consecință practică, ținând cont de faptul că banii pot fi cheltuiți apoi în demersurile afacerii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Documentul adoptat de senatori înlătură o altă obligație a SRL-urilor, respectiv aceea de a vărsa integral, la data constituirii, capitalul social subscris. Aceasta va rămâne doar în cazul societăților în nume colectiv și a celor în comandită simplă.
În plus, noile reglementări le permite asociaților ca în baza unor reguli stabilite prin actul constitutiv să transmită părțile sociale către persoane din afara societății. Potrivit Legii 31/1990, acest transfer este posibil doar dacă există o aprobare a asociaților ce reprezintă minimum trei pătrimi din capitalul social.
Toate modificările propuse pentru Legea 31/1990 și care vor intra în vigoare doar după adoptaeea de către Camera Deputaților (for decizional în acest caz) și promulgarea de către președintele României, le puteți consulta în documentul de mai jos: