Prenumele unui copil nu poate conține mai mult de trei cuvinte – este reglementarea cuprinsă într-un proiect de lege adoptat, luni, de Senat. Documentul, care modifică și completează Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, definește și situațiile în care numele unei persoane poate fi schimbat pe cale administrativă.
Până acum, Codul Civil și Legea 119/1996 prevedeau cum este dobândit numele de familie și stabileau doar ce prenume nu pot fi înregistrate de către ofițerul de stare civilă (prenume indecente, ridicole şi altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz). În schimb, nu era prevăzută nicio limitare a numărului de prenume pe care îl poate avea o persoană.
Însă prin reglementările adoptate, luni, de senatori este introdusă o prevedere nouă, conform căreia ”prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”.
În Legea 119/1996 a fost introdus, prin votul senatorilor, un nou capitol referitor la schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.
Astfel, se poate recurge la această cale când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod ori când persoana în cauză a folosit în exercitarea profesiei numele pe care dorește să îl obțină. Calea administrativă poate fi urmată, printre altele, și pentru îndreptarea unei erori a ofițerului de stare civilă, când posesorul vrea să își simplifice numele sau când dorește să înlocuiască un nume de origine străină cu unul românesc.
Toate cazurile în care poate fi cerută schimbarea administrativă a numelui și modul în care se poate face le găsiți în documentul de mai jos, de la pagina 22 la pagina 30.