Lucrătorii transfrontalieri pot cere serviciilor de pașapoarte emiterea unei legitimații speciale pentru ei și familiile lor care să le permită tranzitarea punctelor de frontieră spre și dinspre statul în care lucrează. Ei vor beneficia și de benzi speciale, fără a mai fi nevoiți să aștepte la coadă, în vămi. Măsurile de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri sunt cuprinse într-o lege care a fost promulgată, vineri, de președintele României.
Votată de Camera Deputaților pe 2 septembrie, la inițiativa mai multor senatori și deputați UDMR, PSD, PMP, Pro România și ai minorităților, legea definește lucrătorul transfrontalier drept persoana care lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de rezidenţă și revine periodic, zilnic sau cel puţin săptămânal, în statul de rezidenţă.
Acesta poate cere serviciilor județene de pașapoarte emiterea unei legitimații de lucrător transfrontalier a cărei valabilitate este egală cu cea a contractului de muncă, dar nu mai mult de 5 ani.
O astfel de legitimație poate fi cerută și de membrii familiei celui care lucrează în statul vecin, iar deținpătorii acestui document pot ieși din țară pe benzile special deschise în punctele de frontieră (acolo unde există această posibilitate).
Legea mai prevede că din 1 ianuarie 2021, Ministerul Afacerilor Interne va realiza infrastructura necesară şi va asigura personalul de specialitate pentru deschiderea unor noi puncte internaţionale de trecere a frontierei.
”În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul afacerilor interne prezintă Guvernului un calendar şi un memorandum cuprinzând măsurile de implementare a acesteia”, se mai arată în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.
DOCUMENT – Legea privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri: