Două tinere din Oradea acuză Comitetul Național pentru Situații de Urgență că le-a făcut să piardă sejurul pe care l-au planificat în insulele Tenerife din cauza a două hotărâri contradictorii. Este vorba introducerea, pe 10 august, a Spaniei pe lista galbenă a țărilor cu restricții din cauza pandemiei de coronavirus, anunț în urma căruia zborurile din România către regatul iberic au fost anulate. Deși după câteva ore, autoritățile române au revenit și au scos Spania de pe lista galbenă, bâlba le-a costat pe cele două orădence sejurul, motiv pentru care vor să își recupereze de la CNSU banii pierduți – aproximativ 8200 de lei.
Pe 10 august, Spania era inclusă pe lista galbenăa țărilor pentru care era impusă carantina obligatorie la domiciliu.
Însă, cu puțin înainte ca măsurile să intre în vigoare, Comitetul Național Pentru Situații de Urgență a decis eliminarea Spaniei de pe listă.
Prima decizie a făcut ca toate zborurile dintre România și Spania să fie anulate. Printre cei afectați de oprirea curselor aeriene spre Peninsula Iberică au fost și două tinere din Oradea care plătiseră un sejur în Tenerife.
”Am planificat o vacanță în Tenerife în perioada 10.08 – 17.08.2020. În acest sens, am achiziționat bilete de avion (…) în valoare de 4.448 lei fiecare bilet, destinația Tenerife, Canary Island, cu plecare din Otopeni, 10.08.2020. Totodată, prin intermediul agenției (…), am plătit contravaloarea cazării în Tenerife, în cuantum de 770 euro”, au explicat tinerele într-o notificare către CNSU.
Doar că introducerea inițială a Spaniei pe lista galbenă și anularea tuturor zborurilor dintre România și țara iberică au făcut ca tinerele să nu mai poată pleca în vacanță.
”Ulterior, în data de 11.08.2020, această măsură stabilită de Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost ridicată, sub pretextul că au apărut erori referitor la introducerea și scoaterea Spaniei pe lista țărilor galbene. Astfel, s-au generat confuzii referitor la acest subiect, iar subsemnatele nu am mai plecat în vacanță, din cauza situației descrise”, au detaliat cele două turiste ghinioniste.
Considerându-l vinovat de pierderea banilor și a sejurului, pe 8 septembrie orădencele, reprezentate de avocatul Răzvan Doseanu, au trimis o notificare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin care au cerut plata unor daune materiale.
„Vă invederăm faptul că s-a creat un prejudiciu material în cuantum de 385 euro (cazare) si 2.224 lei (bilete de avion) per persoană, respectiv un cuantum total de 770 euro si 4.448 lei. (…) Menționăm faptul că prejudiciul cauzat este cert și nu a fost acoperit până în acest moment, iar principul general este acela al reparării integrale a prejudiciului. (…) Vă solicităm repararea prejudiciului material în cuantum total de 770 euro și 4.448 lei, cauzat subsemnatelor prin deciziile contradictorii ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ce au avut ca urmare anularea zborurilor către Spania din data de 10.08.2020.”
DOCUMENT – Notificarea către Comitetul Național pentru Situații de Urgență: