Premieră pentru Ministerul Justiției, care anunță valorificarea monede virtuale Bitcoin și Ethereum la licitație publică, prin intermediul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI. Este vorba despre criptomonede Bitcoin și Ethereum indisponibilizate în cadrul unei anchete penale pentru înșelăciune. Autoritățile române au evaluat cele două monede la aproximativ 11.745 de dolari pentru un Bitcoin, respectiv 414 dolari pentru Ethereum – valoare care reprezintă prețul de pornire al licitațiilor.
Licitația publică organizată de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vizează 0,6256 Bitcoin, la prețul de 30.535 de lei (în jur de 7350 de dolari). Aceasta înseamnă că autoritățile române evaluează criptomoneda la un preț de 48.802 lei (11.745 de dolari) pentru un Bitcoin.
A doua licitație a ANABI are ca obiect 0,971 Ethereum, la un preț de pornire de 1670 de lei (valoarea unei unități de Ethereum fiind de 1720 de lei, adică 414 dolari).
Trebuie ținut cont de faptul că valoarea celor două monede virtuale fluctuează de la o zi la alta. De exemplu, vineri, 2 octombrie, 1 Bitcoin era apreciat de site-ul coinmarketcap.com la 10.534 de dolari, iar o unitate de Ethereum valora 346 de dolari.
Cele două monede au fost indisponibilizate în cadrul unei anchete care viza o infracțiune de înșelăciune, iar vânzarea lor a fost dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.
Pentru a putea participa la licitație, doritorii trebuie să parcurgă procedura de înregistrare pe platforma de licitații online a ANABI, disponibilă la adresa anabi.just.ro/licitatiionline/register.
”Având în vedere natura bunului mobil scos la licitație, la finalizarea procedurii, adjudecatarul va trebui să comunice Agenției, în vederea efectuării transferului, adresele publice de BTC, respectiv ETH, asociate unei platforme de tranzacționare de monedă virtuală. Platforma trebuie să aparțină unei entități juridice care se supune normelor legislative privind funcționarea şi operarea de instrumente financiare ale statului unde este înregistrată ca entitate juridică. Totodată, respectiva platformă trebuie să aibă un proces de înregistrare a utilizatorilor de tip “cunoaștere a clientelei” (KYC – know your customer) și să respecte procedurile și standardele interne și internaționale privind prevenirea şi combaterea spălării banilor”, se arată în comunicatul ANABI.