Horia Onița este ”șeful de promoție” din acest an al examenului de admitere în avocatură. Orădeanul, care a fost președinte al Consiliului Național al Elevilor și al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, a adunat 95 de puncte din 100, cel mai mare punctaj din 2012 până acum la examenul de primire în profesia de avocat. Onița va activa ca avocat în cadrul Baroul București, a anunțat tânărul pe pagina sa de Facebook.
”Cu 95 de puncte din 100, primul pe țară și cu cea mai mare notă din 2012 până în prezent la examenul de admitere în profesia de avocat în sistemul grilelor semi-deschise (fără 2019, când a fost un alt format), de astăzi pot spune că sunt admis în profesia de avocat în cadrul Baroului București”, a scris Horia Onița pe pagina sa de Facebook.
La examenul desfășurat pe 20 septembrie, la complexul Romexpo, și considerat de mulți extrem de dificil, orădeanul a obținut note aproape maxime la fiecare probă: 19 puncte la OEPA (Organizarea și exercitarea profesiei de avocat), 18 puncte la Drept Civil și tot atâtea la Drept Procesual Civil, respectiv câte 20 de puncte la Drept Penal și Drept Procesual Penal.
”Așadar, astăzi se încheie “oficial” un capitol care în mod normal trebuia să se încheie acum aproape o lună – ciclul “student la drept” devine ciclul “profesionist al dreptului”. Deși drumul meu și avocatura nu se întâlnesc pentru moment și voiam să existe o diferențiere chiar mai devreme, la 1 septembrie, pentru a urma o altă cale, voi avea în vedere în permanență conținutul jurământului pe care îl voi depune – “Jur să respect și să apăr Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercit profesia de avocat cu cinste și demnitate”, a explicat Horia Onița pe pagina sa de socializare.
Președinte al elevilor, lider al studenților
Orădeanul a fost președinte al Consiliului Național al Elevilor din România, în perioada în care era licean la Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea. Atunci a obținut eliminarea din metodologia de Bacalaureat a unei prevederi discriminatorii pentru elevi, care prevedea că o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte, arată bihon.ro.
Ca student al Facultății de Drept din București, Onița a devenit președintele ANSOR. A absolvit ca șef de promoție al seriei III, generația 2016-2020, cu nota 9,50 și a primit premiul “Viorel Mihai Ciobanu”. Horia Onița urmează acum masterul în achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat și va activa ca avocat în cadrul Baroului București.
”Între timp, voi fi tot un fel de avocat (fără a efectua acte specifice profesiei nefiind înscris în tabloul celor cu drept de exercitare, desigur) pentru drepturile și libertățile studenților”, a scris Horia Onița.
În schimb, în ceea ce-i privește pe candidații care au concurat pentru Baroul Bihor, din cei 69 înscriși pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar, unul singur a adunat numărul necesar de puncte pentru a fi declarat admis. Mai precis, a totalizat 77 de puncte. În ceea ce-i privește pe avocații definitivi, toți cei trei candidați din Bihor au fost respinși.