un material realizat de Ingrid Kogler, avocat Oradea – Societatea de avocați “DOSEANU&ASOCIAȚII”
Ce este proprietatea comună?
Reprezintă situația în care dreptul de proprietate aparține concomitent mai multor persoane care exercită sau au posibilitatea să exercite în mod egal atributele (posesia, folosința și dispoziția) acestui drept.
Care sunt formele proprietății comune?
Se compune din următoarele două forme: proprietatea comună pe cote-părți/coproprietatea (fiecare titular deține o cotă-parte ideală și abstractă din dreptul de proprietate, dar obiectul nu este divizat sub aspect material) și proprietatea comună în devălmășie (titularii nu au precizată cota-parte ce ar reveni fiecăruia din dreptul de proprietate).
Cum se clasifică coproprietatea în funcție de posibilitatea încetării prin partaj?
Aceasta se clasifică în proprietate comună pe cote-părți obișnuită – aceasta poate înceta prin partaj judiciar – și în proprietate comună pe cote-părți forțată, ce nu poate înceta prin partaj judiciar.
De unde poate rezulta o situație de coproprietate obișnuită?
Poate să rezulte, de exemplu: de pe urma unei succesiuni, când moștenirea a fost acceptată de mai mulți moștenitori, ori poate rezulta dintr-un act juridic translativ de proprietate, când sunt mai mulți cumpărători, sau dintr-o posesie exercitată în comun de mai multe persoane, care să conducă la dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.
Ce bunuri intră în coproprietatea forțată?
Privesc acele bunuri care prin natura lor sunt susceptibile să fie folosite în mod permament de două sau mai multe persoane, fără posibilitatea a fi supuse partajului judiciar. Potrivit art.646 Cod Civil se află în coproprietate forțată: părțile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente având proprietari diferiți, despărțiturile comune, bunurile asupra cărora există un drept de proprietate periodică, bunurile care constituie amintiri de familie, bunurile comune necesare sau utile pentru folosirea a două imobile vecine, situate pe linia de hotar între acestea, cum ar fi potecile, fântânile, drumurile și izvoarele, bunurile comune afectate utilizării a două sau a mai multor fonduri, cum ar fi o centrală termică sau alte instalații care deservesc două sau mai multe clădiri, un drum comun într-un cartier de locuințe sau alte asemenea bunuri, orice alt bun comun prevăzut de lege.
Ce presupune proprietatea comună în devălmășie?
Este situația în care titularii nu au precizată cota-parte din dreptul de proprietate, astfel nu este divizat dreptul de proprietate și nici bunurile nu sunt fracționate. În această categorie includem, cu titlu de exemplu, bunurile comune dobândite în timpul căsătoriei de către soți, în cadrul regimului matrimonial al comunității legale.