Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că obligarea unui furnizor de servicii de comunicații de a păstra sau transmite toate datele de trafic și de localizare, fără discriminare, în scopul combaterii infracțiunilor sau al protecției securității naționale este împotriva legilor comunitare. În opinia instanței cu sediul în Luxemburg, această obligație constituie ”o interferență deosebit de gravă cu drepturile fundamentale garantate de Carta Drepturilor Omului”.
”Aceste obligații de transmitere și păstrare a acestor date într-un mod general și nediscriminatoriu constituie interferențe deosebit de grave cu drepturile fundamentale garantate de Carta Drepturilor Omului, în cazul în care nu există nicio legătură între comportamentul persoanelor ale căror date sunt afectate și obiectivul urmărit de legislația în cauză”, se arată în decizia CJUE.
Potrivit judecătorilor Curții, există situații în care pot fi păstrate toate datele de trafic, dar numai pentru o perioadă limitată de timp și numai dacă statul membru se confruntă cu o amenințare gravă la securitatea națională, care se dovedește a fi autentică, prezentă sau previzibilă. Însă chiar și în aceste situații, există reguli ce trebuie respectate, arată CJUE.
”Decizia care impune o astfel de obligație, pentru o perioadă limitată în timp la ceea ce este strict necesar, trebuie să fie supusă unei revizuiri eficiente fie de către o instanță, fie de către un organism administrativ independent a cărui decizie este obligatorie, pentru a verifica dacă una dintre aceste situații există și că sunt respectate condițiile și garanțiile stabilite”, explică instanța din Luxemburg.
DOCUMENT – decizia CJUE din 6 octombrie 2020 referitoare la păstrarea nediscriminatorie a datelor de trafic: