Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, a fost trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Prin această hotărâre, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea Parchetului General de trimitere după gratii a lui Baranga, acuzat de comiterea a două infracțiuni înșelăciune.
ACTUALIZARE: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a venit cu precizări în legătură cu acuzele care îi sunt aduse lui Laurențiu Baranga. Astfel, este vorba despre două infracțiuni:
- o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen., constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă;
- o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen. constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite.
Instanța i-a impus lui Laurențiu Baranga respectarea mai multor obligații: ”să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat și să nu comunice cu reprezentanţii părţilor civile Universitatea „VALAHIA” din Târgovişte şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti, direct sau indirect, pe nicio cale.”
Laurenţiu Baranga a fost reţinut sâmbătă, în urma unei percheziții efectuate la locuința sa din Râmnicu Vâlcea de către poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Laurențiu Baranga este suspectat că ar fi depus la dosarul de angajare documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești. Concret, există suspiciuni că și-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat pe care a depus-o la dosarele de angajare în mai multe instituții publice.
”Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei și reprezintă indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori. Laurențiu Baranga și-a dat demisia cu câteva zile înainte de percheziția polițiștilor.