Viitoarea autostradă care va uni Marea Neagră de Marea Egee și de Marea Baltică va trece prin Oradea, arată un proiect prezentat de ziare.com. O parte din Via Carpathia va face legătura între Constanța și portul polonez Gdansk, fiind parte din strategia militară de a consolida flancul estic al NATO pentru deplasarea trupelor Alianței și pentru a exporta tehnologie americană. În cadrul acestui proiect va fi realizată o porțiune de autostradă între Arad și Oradea.
Potrivit proiectului, pe teritoriul României, Via Carpathia pornește de la Constanța și trece prin București, Sibiu, Lugoj, Timișoara și Arad și iese din țară prin Oradea. ”Pentru ca acest traseu să fie complet la profil de autostradă, în acest moment lipsesc autostrada Oradea – Arad, tunelele de pe A1, lotul 3 din Lugoj – Deva, A1 Sibiu – Pitești și A0 Nord sau A0 Sud”, a explicat pentru ziare.com, Mihai Alexandru Crăciun, fondatorul asociației “Construim Romania”.
Potrivit acestuia, cei 7 miliarde de dolari pe care Statele Unite au anunțat că sunt dispuse să îi ofere României pentru proiecte de energie și infrastructură rutieră și feroviară ar putea fi folosiți și pentru construirea autostrăzilor Oradea-Arad și Lugoj-Calafat, întrucât restul tronsoanelor sunt deja în licitație sau construcție.
O parte din traseul Via Carpathia se suprapune rețelei trans-europene de transport (TEN-T), un proiect al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar si naval, formată din autostrăzile A1 și A2 (Curtici – Arad – Sibiu – București – Constanța), finantate deja prin împrumuturi și fonduri nerambursabile de la UE.
Pe lângă autostrada celor trei mări, ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a anunțat că va începe și proiectul unei căi ferate de la Constanța la Gdansk – Rail-2-Sea – cu dublă utilizare civilă și militară.
Via Carpatia și Rail-2-Sea fac parte din proiectul “Inițiativa celor Trei Mări, care include 12 state membre ale Uniunii Europene de-a lungul unei axe nord-sud, de la Marea Baltică până la Marea Adriatică și Marea Neagră, respectiv: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.