Camătă, șantaj ori instigare la înșelăciune – sunt câteva dintre infracțiunile de care este acuzat un bihorean de 47 de ani, din comuna Ineu, reținut de polițiștii orădeni în urma unui flagrant delict. A fost prins după ce a primit 800 de lei drept dobândă pentru un împrumut de 2.000 de lei dat unui bărbat. Polițiștii a aflat că suspectul obișnuia să dea bani cu camătă, percepând dobânzi uriașe și amenințându-și ”clienții”. A făcut-o chiar și a doua zi după ce a fost eliberat din arest, motiv pentru care a fost reținut a doua oară în trei zile și trimis în fața judecătorilor cu propunere de arestare.
Bărbatul de 47 de ani a fost reținut prima dată vineri, în cadrul unei investigații făcute de polițiștii Secției nr. 5 de Poliție Rurală Oradea, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Cu o zi înainte, individul a fost prins în flagrant delict, în Oradea, după ce a primit 800 de lei, cu titlu de dobândă la suma de 2.000 de lei împrumutată unei persoane.
Nu este singurul împrumut dat în astfel de condiții, spun polițiștii. ”Este bănuit că, în perioada 11 august – 19 septembrie, i-ar fi dat bani cu împrumut unui bărbat, sub titlu de dobândă, ca îndeletnicire, acesta nefiind autorizat în acest sens. Pentru suma împrumutată de 1.200 de lei, acesta ar fi solicitat o dobândă de 1.500 de euro”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
O altă victimă a fost un bărbat căruia suspectul de cămătărie i-ar fi dat 2.000 de lei, cu condiția ca, lunar, timp de trei luni, să-i fie plătită o dobândă de 1.500 de lei. Se ajungea astfel ca la final să i se restituie 6.500 de lei (cei 2.000 de lei împrumutați şi 4.500 de lei dobânda).
Într-un alt caz, pe 25 septembrie, o persoană a luat de la bărbatul de 47 de ani un împrumut de 1.000 de euro, cu dobândă de 100%. În acest caz, cei doi au încheiat o înțelegere scrisă în care au consemnat împrumutul unei sume duble. ”Respectivul contract de împrumut a fost autentificat la un birou notarial, cu menţiunea falsă că a fost împrumutată suma de 2.000 de euro, în loc de 1.000 de euro, inducându-l astfel în eroare pe notar să încheie în fals respectivul document”, au explicat anchetatorii.
A luat banii din credite ai unui consătean
Dacă victimele nu puteau să restituie banii împrumutați, bărbatul recurgea la amenințări. A făcut-o, spun polițiștii, cu un ”client” care i-a plătit 500 de lei după ce a fost amenințat cu bătaia și cu luarea unui bun.
Anchetatorii au aflat că împrumuturile cu camătă nu erau singurele mijloace ilegale folosite de suspect pentru a face rost de bani. La începutul lunii septembrie, bărbatul și-ar fi obligat un consătean de 36 de ani, din Ineu, să ceară credite de la nu mai puțin de 11 instituții de financiare nebancare (IFN), deși știa că omul nu avea posibilitatea să-și achite ratele. Opt cereri i-au fost respinse, dar trei instituții le-au acceptat.
”Bărbatul de 36 de ani ar fi obținut astfel 8.000 de lei, din care ar fi păstrat 10%, iar 90% ar fi revenit bărbatului de 47 de ani reținut de polițiști”, au transmis anchetatorii.
Șantaj după eliberarea din arest
Nici bine nu a fost lăsat să plece din arest la expirarea reținerii de 24 de ore, că suspectul a lovit din nou. Sâmbătă, 17 octombrie, ar fi mers acasă la o persoană pe care o împrumutase și i-ar fi transmis un termen limită pentru a-i restitui un împrumut luat cu camătă. În caz contrar urma, evident, bătaia.
Polițiștii au aflat de fapta bărbatului, așa că duminică l-au reținut pentru a doua oară. De această dată s-ar putea să își petreacă mai mult timp după gratii, pentru că procurorul va cere Judecătoriei Oradea arestarea suspectului.
În același dosar mai este cercetată o femeie de 53 de ani, tot din comuna Ineu, care ar fi preluat de la suspectul de camătă banii pe care acesta i-ar fi primit cu titlul de dobândă de la una din persoanele împrumutate. Anchetat este și bărbatul care a luat de la trei IFN-uri credite în valoare de 8.000 de lei, deși nu avea cum să le restituie.
”Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției pentru Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea”, au precizat polițiștii.
Comments 1