Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la internarea obligatorie și la detașarea medicilor, prevăzute în Legea 136/2020, a carantinei. În opinia instanței de contencios constituțional, obiecțiile față de aceste prevederi sunt neîntemeiate.
Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către Plenul Curții Constituționale în ceea ce privește art. 8 alin. (3)-(9) din Legea 136/2020 – referitoare la luarea măsurii izolării persoanelor bolnave sau cu simptome. În schimb, respingerea obiecției referitoare la art. 19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 – cu privire la detașarea personalului medical într-o altă unitate medicală– a fost hotărâtă cu majoritate de voturi.
În excepția de neconstituționalitate, Avocatul Poporului a susținut că internarea obligatorie are trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, motiv pentru care trebuie să fie o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate.
În ceea ce privește detașarea medicilor, Renate Weber afirma că măsura are un grad sporit de impredictibilitate. Motivul: în lipsa unor prevederi care să limiteze numărul detașărilor aceleiași persoane pe parcursul stării de alertă, detașarea poate fi prelungită în fapt sine die.
DOCUMENT – Comunicatul Curții Constituționale referitoare la respingerea execepției de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului:
În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) și ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic și cu majoritate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.19 alin.(1) din aceeași lege, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.