Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă prin care lista utilizatorilor reţelelor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a fost completată cu doi utilizatori noi – Uniunea Naţională a Barourilor şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici. În opinia inițiatorilor propunerii, printre care senatorii Robert Cazanciuc (PSD) și Daniel Fenechiu (PNL), introducerea barourilor și a notarilor pe lista celor care pot utiliza rețelele STS este necesară pentru “creşterea gradului de securitate a schimbului de informaţii cu autorităţile şi cu instituţiile publice cu care colaborează în mod direct“.
Propunerea legislativă prevede completarea anexei 1 – LISTA utilizatorilor rețelelor de telecomunicații speciale – a Legii 92/1996 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale cu Uniunea Națională a Barourilor și Uniunea Națională a Notarilor Publici. În prezent, pot utiliza rețelele STS următoarele instituții:
1. Parlamentul României.
2. Președinția României.
3. Guvernul României.
4. Instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice.
5. Administrația publică centrală și locală
6. Autoritatea judecătorească:
– Curtea Supremă de Justiție
– Ministerul Public
– Consiliul Superior al Magistraturii.
7. Curtea de Conturi.
8. Curtea Constituțională.
9. Organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național.
În expunerea de motive a propunerii legislative, inițiatorii au arătat că digitalizarea justiției ”este un proces de durată și solicită coerență și compatibilitate tehnică a sistemelor care operează. Pentru a obține un rezultat coerent și funcțional este necesar parteneriatul între actorii care au un rol în înfăptuirea justiției – Ministerul Justiției, CSM, Ministerul Public, Agenția Națională de Digitalizare și profesiile juridice – pe de o parte și Serviciul de Telecomunicații Special. (…) În acest context, rolul avocaților și al notarilor în statul de drept este indispensabil, aceștia fiind parteneri ai justiției. De aceea, este necesară facilitarea conexiunilor acestor profesii juridice pentru a le întări capacitatea de a furniza serviciile conexe ale justiţiei şi de a desăvârşi un concept funcţional pentru digitalizarea justiţiei în România”.
Potrivit senatorului Robert Cazanciuc, instalarea de către STS a unor terminale la fiecare barou județean este necesară în contextul în care multe procese se desfășoară în sistem de videoconferință. ”În situaţia în care procesele nu se vor desfăşura în sala de judecată din diverse motive obiective, acolo unde este necesară prezenţa avocaţilor să se poată desfăşura în sistem de videoconferinţă în care să fie conectate şi barourile. Altfel, este foarte greu să ai un drept eficient la apărare“, a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.
În ceea ce privește notarii publici, inițiatorii legii susțin că aceștia trebuie să aibă acces la rețelele STS având în vedere colaborarea pe care aceștia o desfășoară cu diferite autorități și instituții ale statului. În plus, Uniunea Națională a Notarilor Publici, ca instituție conexă justiției, a înființat și gestionează, la cererea Ministerului Apelor și Pădurilor, Regisrul de evidență a dispozitivelor speciale de marcat, activitate cu caracter secret.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, ca for decizional, cu 121 de voturi ”pentru” și o singură abținere.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru completarea anexelor nr.1 și 2 din Legea nr.92/1996 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale: