Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, magistrat în cadrul Tribunalului European, este candidatul propus de comisia de selecție pentru a reprezenta România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Fost director al Institutului Național al Magistraturii și judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Spineanu-Matei este, din 2016, judecător al Tribunalului European și a fost aleasă din cei 9 candidați chemați la interviu în această săptămână.
Pe 21 și 22 octombrie, comisia de selecție i-a intervievat pe cei 9 candidați pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Aceștia au fost:
- Dragoș Alin Călin – Judecător, Curtea de Apel București
- Emilian Dima – Consilier juridic senior, Banca Europeană de Investiții
- Alessandra Giusepina Greceanu – Harvard Advanced Leadership Initiative Fellow/Senior Fellow
- Constantin-Virgil Ivan-Cucu – Senior Legal Officer, Eurojust
- Valentin Mircea – Avocat
- Cristian Daniel Oana – Judecător, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
- Răzvan Horațiu Radu – Procuror, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
- Octavia Spineanu-Matei – Judecător, Tribunalul Uniunii Europene
- Mihaela Tofan – Avocat, Profesor Universitar, Universitatea Alexandru Ioana Cuza din Iași
În urma deliberărilor, Comisia de selecție, cu întrunirea majorității de cel puțin două treimi din numărul membrilor Comisiei, a hotărât ca Octavia Spineanu-Matei să fie candidatul României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Cele două propuneri de rezervă sunt judecătorul ÎCCJ Cristian Daniel Oana și procurorul Răzvan Horațiu Radu.
Propunerile, însoțite de dosarele de candidatură ale persoanelor aflate pe lista scurtă, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare.
Octavia Spineanu-Matei este licențiată în drept la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar între 2011 și 2016 a fost formator și apoi director al INM. Între 2006 și 2016 a fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar din 19 septembrie 2016 este judecător la Tribunalul European.
Cine poate fi judecător CJUE
Selecția pentru un candidat al României la CJUEa fost organizată după ce s-a anunțat că pe 6 octombrie 2021 urmează să expire mandatele a 14 judecători și a 6 avocați generali din cadrul Curții, printre care și mandatul judecătorului român. În acest context, statele membre au fost invitate să transmită propunerile lor pentru posturile vacante de judecători și avocați generali până la data de 30 noiembrie 2020.
Potrivit art. 254 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), judecătorii Tribunalului sunt numiți de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de 6 ani. Persoanele numite sunt alese de fiecare stat membru dintre personalități care oferă garanții depline de independență și care au capacitatea necesară pentru exercitarea unor înalte funcții jurisdicționale.
Potrivit TFUE, judecătorii Curții de Justiție nu pot exercita nicio funcție politică sau administrativă. Aceștia nu pot exercita nicio activitate profesională, fie că este sau nu remunerată, în afara cazului în care Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepțional. La instalarea în funcție, judecătorii își iau angajamentul solemn de a respecta, pe durata funcției lor și după încetarea acesteia, obligațiile care decurg din această funcție, în special îndatoririle de a da dovadă de onestitate și de discreție în acceptarea anumitor poziții sau avantaje, după încetarea funcției lor.