Un comisar din cadrul Penitenciarului Tulcea a fost condamnat la 6 ani de detenție după ce ar fi primit șpagă pentru a introduce telefoane mobile în închisoare și pentru a le da unor deținuți închiși pentru omor. Celularele ajungeau apoi la membrii unei grupări care erau specializați în înșelăciuni prin metoda ”accidentul”. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Luare de mită în formă continuată și introducerea, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor și alcool, în formă continuată sunt infracțiunile pentru care Silviu Ionele, comisar la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Tulcea, a fost trimis în judecată și condamnat în primă instanță de judecătorii Tribunalului Tulcea.
”În perioada martie – aprilie 2019, inculpatul Ionele Silviu Ioan, în calitatea menționată mai sus, contrar îndatoririlor de serviciu, a introdus în mod ilicit, în Penitenciarul Tulcea, mai multe telefoane mobile și cartele telefonice care, ulterior, au ajuns la o persoană încarcerată în unitatea amintită, pentru săvârșirea unei infracțiuni de omor”, se arăta într-un comunicat al DNA Constanța, care l-a anchetat pe comisarul de penitenciar.
De serviciile comisarului Silviu Ionele beneficiau doi condamnaţi pe viaţă: Ştefan Remus Chiper şi Ştefan Niculescu, ambii închişi pentru infracţiuni de omor, a aflat adevarul.ro. Primul a fost condamnat după ce în perioada 2005-2006 a ucis trei persoane, ale căror cadavre le arunca în Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Ştefan Niculescu a fost condamnat pe viaţă pentru că în 2005 a ucis, ajutat de un complice, doi soți și pe fiica acestora, în vârstă de doar 8 ani.
Cei doi condamnați primeau telefoanele de la comisarul Ionele și le vindeau mai departe unor indivizi care făceau parte dintr-un grup specializat în înșelăciuni prin metoda ”Accidentul”. ”Pentru acest „serviciu”, inculpatul (comisarul Silviu Ionele – n.n.) a primit de la un prieten al celui încarcerat suma totală de 6.500 lei, acceptând totodată promisiunea de a primi în viitor suma de 3.500 lei”, arătau procurorii DNA.
Prietenul era, de fapt, fratele lui Ștefan Chiper, Ionuţ Alexandru Chiper, care cumpăra telefoanele, le preda comisarului alături de o parte din banii strânși de la rudele infractorilor condamnați. De altfel, în iunie 2019 acesta a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a faptelor și a fost condamnat la doi ani și o lună de închisoare cu suspendare.
Dată pe 22 octombrie 2020, sentința în cazul comisarului Silviu Ionele poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.