Consiliul Superior al Magistraturii a făcut mai multe precizări legate de proiectul-pilot al asistenților de judecător, experții externi care vor fi angajați pentru a sprijini activitatea judecătorului, dar și a grefierului, prin preluarea unor sarcini de documentare, sinteză și redactare. Aceștia vor fi angajați cu contract de muncă de 8 ore pe zi, de luni până vineri, iar perioada cât vor presta această activitate nu este, prin ea însăşi, asimilată vechimii în specialitate în sensul articolului 33 din Legea nr. 303/2004. Proiectul prevede că 165 de asistenți ai judecătorului își vor desfășura activitatea în cadrul a 19 instanțe pilot din țară, printre care și Curtea de Apel din Oradea.
Referindu-se la sintagma “program de muncă de maxim 8 ore pe zi” din proiectul asistenților de judecător, CSM a precizat că aceștia vor semna un contract individual de muncă cu normă întreagă, respectiv cu o durată a timpului de muncă de 8 ore pe zi, de luni până vineri. ”Nu este posibilă încheierea unui contract individual de muncă cu fracţiune de normă (durată mai mică a timpului de lucru). Totodată, precizăm că nu există posibilitatea prestării de ore suplimentare (acestea nu pot fi remunerate)”, se arată în comunicatul CSM.
În plus, asistenții judecătorilor vor respecta interdicții asemenea personalului din instanțele judecătorești. Astfel, contractul de muncă va conţine clauze exprese referitoare la imposibilitatea pentru angajat de a derula, pe perioada executării contractului, activităţi specifice profesiilor de avocat, consilier juridic, notar public, executor judecătoresc, funcţii de demnitate publică alese, numite sau asimilate acestora. Vor fi interzise și activităţile cu caracter politic, a precizat CSM.
”Perioada aferentă contractului de muncă nu este, prin ea însăşi, asimilată vechimii în specialitate în sensul articolului 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii.
Până pe 27 octombrie, cei care doresc să aplice pentru unul din cele 165 de posturi de experți externi în implementare, care vor avea atribuții de asistenți ai judecătorului, pot să își depună dosarul. Toate detaliile despre condiții ce trebuie îndeplinite și actele din dosar pot fi consultate AICI.
Asistenții judecătorilor își vor desfășura activitatea în cadrul a 19 instanțe pilot din țară, printre care și Curtea de Apel din Oradea. Durata contractului de muncă va fi de 21 de luni, iar pentru activitatea lor asistenții vor fi plătiți cu 62 de lei/oră, sumă ce cuprinde taxele și contribuțiile datorate atât de angajat, cât și de angajator.
DOCUMENT – Clarificări ale CSM la anunţul privind selecţia unui număr de 165 de experţi în implementare (asistenţi ai judecătorului):